Drámai fordulat közeleg az energiapiacon

Ráadásul hamarabb, mint várták.
Kapcsolódó cikkek

Az OECD energiaügyi tanácsadó szervezete, az International Energy Agency (IEA) úgy véli, hogy az Ukrajna ellen indított orosz invázió, amelynek részeként az orosz vezetés zsarolóeszközt csinált Európa földgázellátásából, közelebb hozta azt a pillanatot, amikor a világ eléri a fosszilis energiahordozók felhasználásának csúcsát – írja a Napi.hu a Financial Times tudósítására hivatkozva. Ez a pillanat már az évtized végén elérkezhet szerintük.

Faith Birol, az IEA igazgatója úgy véli, a világtársadalom immáron szélsebesen közeledik e felé az időpont felé, amelytől kezdve az ipari fejlődés eddigi energiahordozói, a szén, a kőolaj és a földgáz felhasználása csökkenni fog. Azt követően, hogy a gáz felhasználása az elmúlt tíz évben gyorsan növekedett, a földgáz korszaka ugyanilyen gyorsan a végéhez is ér. Ez párosul az olaj és a szén szerepének visszaszorulásával, így immáron 2030 táján megtörténhet a nevezetes peak oil. Korábban ezt a kifejezést riogatásra használták, mondván: amikor bekövetkezik, a világ népei egymás torkának fognak esni a maradék energiaforrásokért.

Birol szerint a kormányok rajta vannak azon, hogy megoldják azt a helyzetet, amelyben a Kreml fegyvert csinált Európa gázellátásából. Az északi gázfolyosó elzárásával rá akarják bírni a nyugati országokat, hogy megvonják katonai és pénzügy támogatásukat Ukrajnától. Az IEA vezetője szerint e húzás következményei évtizedeken át rezonálni fognak a világ energiaiparában. A szervezet friss éves jelentése alapján a zöldenergiába irányuló befektetések az évtized végére 50 százalékkal, évi kétezer milliárd dollárra mennek fel, ami kétszerese a fosszilis energiahordozókba áramló mai befektetéseknek. Ugyanakkor ennek duplájára lenne szükség ahhoz, hogy a kormányok megvalósíthassák nettó zéró károsanyag-kibocsátási terveiket.

Kína, a fosszilis energiahordozók legnagyobb fogyasztója a világon, a jelentős zöldenergia-befektetéseknek köszönhetően jól fog teljesíteni az átállásban. Az ázsiai ország kereslete ezen a téren elérheti csúcsát az évtized végére. Ugyanakkor Oroszország vesztes lesz az „energiaháborúban”, amit Európára rárobbantott. Az IEA előrejelzése szerint az energiahordozók világkereskedelmében élvezett jelenlegi 20 százalékos aránya 2030-ra 13 százaléka csökken. Az oroszok helyét közel-keleti és az amerikai szállítók vehetik át, így Moszkva súlya a nemzetközi energiapiacon csökkenni fog.