A kamatstop nem szűnik meg attól, ha előtörlesztünk a hitelünkből

Okos döntés lehet a kamatstoposoknak az előtörlesztés is.
Kapcsolódó cikkek

Olvasónk még 2012 végén vett fel 18,2 millió forint jelzálogalapú, szabad felhasználású hitelt korábbi, lejárt hitele törlesztésére az egyik vidéki takarékbankban, 240 hónapra. Az ügyleti kamatot a szerződésben 3 havi BUBOR +3,8 százalékban rögzítették, ami akkor 10,42 százalék volt, és a havi törlesztés kezdő összegét 184 ezer forintra hozták ki. Tizedik éve fizeti a törlesztőt. Jelenleg a januártól bevezetett kamatstop vonatkozik rá, az év végéig. Most pedig, mivel a körülményei megengedték, egymillió forintos előtörlesztéssel élt, amely a szerződése szerint díjmentes – a banknál azt mondták neki, hogy így a jelenlegi 124 ezer forintos törlesztőrészlete 115 ezer forintra mérséklődik.

Ehhez képest meglepődött, hogy az új törlesztési ütemezés szerint az előtörlesztés után nemhogy csökkent volna a havi törlesztőrészlet, hanem majdnem havi 148 ezer forintra emelkedett, ráadásul az derült ki, hogy megszűnt neki a kamatsapka, és az előtörlesztett 1 millió forintnál kevesebbet írtak jóvá – az utóbbira azt az indoklást kapta, hogy a kamatstop miatt elmaradt összegeket számolták ott fel neki. Vagyis kamatot. Holott ő határozottan emlékezett rá, hogy a kamatstopos időszak kamatait nem számíthatja fel utólag a bank.

Kamatstop

A kamatstop idén január elseje óta tart, a jelenlegi információk szerint az év végéig. Azt jelenti, hogy központilag rögzítették egy átmeneti időszakra a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek kamatának kiszámításához használt referenciakamat mértékét (a 2021. október 27-i szinten, ami a 3 havi BUBOR-nál 2,02 százalék volt). Így a törlesztőrészlet nem tud emelkedni, hiába nőtt közben a BUBOR. A 3 havi BUBOR 2022. július 26-án már 11,57 százalék volt.

Arról olvasónk eddig nem hallott, hogy a kamatstop az előtörlesztéstől megszűnne. Azt sem értette, miért van az, hogy bár mostanában a törlesztés már inkább a tőkéjéből ment le, nem a kamatból, mint eleinte, az előtörlesztés után ismét megfordult a dolog. Jelezte a banknál a kétségeit, kérdéseit, és mostanra korrigálták is a havi fizetendő összegét – az év végéig (ami egyben a kamatstop vége) marad az előzetesen kalkulált 115 ezer forint. Januártól (amikortól a jelenlegi tudás szerint nem lesz kamatstop) pedig 150 ezer forintra emelkedik majd a törlesztője a banktól kapott ütemezés szerint. De miért írtak akkor mást neki az előtörlesztés után?

A bank szerint informatikai hiba történhetett

A Duna Takarék megkeresésünkre általánosságban azt írta, a kamatstop az előtörlesztéssel nem szűnik meg. Hozzátették, a kamatstoprendelet hatálya alatt kizárólag a jogszabályban meghatározott csökkentett kamatot számolják fel, és a kamat mértékét az előtörlesztés nem érinti. Azt is leszögezték, hogy ha valaki előtörleszt a hiteléből – legyen az kamatstopos vagy kamatstop nélküli hitel –, a törlesztőrészletnek csökkennie kell. Amennyiben nem csökkenne a havi törlesztő, az kizárólag informatikai probléma miatt állhatna elő. Abba is beavatták lapunkat, hogy a kamatstoprendelet megjelenése óta rendkívül kevés – a rendelet hatálya alá tartozó – ügyfelük élt az előtörlesztés lehetőségével. Közülük egy tett bejelentést, amelyet kiemelt körültekintéssel vizsgálnak. Mivel olvasónk tett panaszt, ez ő lehetett.

A kamat/tőke arány megfordulásával kapcsolatban kifejtették, az annuitásos hitel sajátja, hogy a futamidő alatt azonos törlesztőrészlettel kalkulál, mely törlesztőrészletnek a futamidő során eltérő a tőke és kamattartalma. Normál lefutású annuitásos törlesztés esetén a futamidő első szakaszában magasabb a kamattartalom és alacsonyabb a tőkerész, míg a futamidő lejárathoz közeli szakaszában magasabb a tőkerész és alacsonyabb a kamattartalom. Így egy előtörlesztés után is megfordulhat a tőke, kamat arány a törlesztőrészletben.

Okos döntés volt az előtörlesztés

A Bankmonitor szakértője is megerősítette, hogy a kamatstop nem szűnik meg egy előtörlesztés miatt, és a kamatstop alatt fel nem számolt kamatokat utólag nem vasalhatja be rajtunk a bank, előtörlesztés alkalmával sem, az a bank vesztesége.

Argyelán József kérdésünkre azt írta még, az olvasó részéről okos döntés volt az előtörlesztés, hiszen – a bank által küldött törlesztési ütemezés alapján – miután lejár év végén a kamatstop, a törlesztője jelentősen meg fog emelkedni, olvasónk esetében 115 ezer forintról 150 ezer forintra. A 150 ezer forintos törlesztőrészlet egyébként Argyelán gyanúja szerint a június végi BUBOR alapján kalkulált részlet lehet. Ha az aktuális BUBOR értékéből indulunk ki, akkor számításai alapján a törlesztőrészlet jövő év elejétől meghaladhatja a 170 ezer forintot is.

A kamatstoposoknak a szakértő szerint azt is érdemes megfontolniuk, hogy változó helyett fix kamatozású hitelre váltsanak, amivel elejét vehetik, hogy januártól a törlesztőjük kilőjön. Olvasónk most találhatna fix kamatozású hitelt 7,5 százalékos kamat mellett, amivel 124-127 ezer forintra változhatna a havi törlesztője. Ez valamelyest magasabb ugyan az előtörlesztés utáni havi 115 ezer forintos összegnél, de még mindig messze elmarad a jövő évtől várható havi 170 ezer forintos részlettől – tette hozzá.