Háztartásonként átlag 450 ezer forintot bukhatunk idén a magas infláció miatt

A készpénzben, vagy lekötetlen betétben lévő pénzek értéke az inflációval arányosan csökken.
Kapcsolódó cikkek

Ha így megy tovább, 1800 milliárd forintot, vagyis háztartásonként átlagban 450 ezer forintot is bukhatunk idén pusztán azon, ha nem teszünk semmit a pénzükkel, csak tartogatjuk otthon készpénzben vagy pedig lekötetlen betétben hever a számlánkon – számolta ki a Napi.hu. Ezt arra alapozzák, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint március végén már 6915 milliárd forintot tartott a lakosság készpénzben és csaknem 10 900 milliárd forintot folyószámlabetétben – utóbbi kamata nulla körül van. Az infláció ugyanakkor a jegybank becslése szerint 9-10 százalék között alakulhat az idén, tehát ez a pénz az értékének a tizedét elveszítheti a közeljövőben.

A korábbi jegybanki statisztikákból is az derült ki, hogy hiába jutottak hozzá a háztartások februárban mintegy 1000 milliárd forinthoz a családi személyi jövedelemadó-visszatérítések és a 13. havi nyugdíj kifizetése révén, a pénzt kevesen fektették be. Az idei év első negyedévében dacára a visszatérítésnek, nem ugrott meg a félretett megtakarítások volumene, a jegybank adatai szerint a háztartások csupán 775,5 milliárd forintot tudtak megtakarítani, ami alig a fele a 2021-esnek. A kiadások – például az emelkedő árak – ezek szerint bőven elvitték azt a többletet, amit az államtól kapott pénz hozott.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása sem kedvezett a lakosság vagyoni helyzetének. Nem csak az emelkedő árak, de a csökkenő árfolyamok is fékezték a megtakarítások növekedésének ütemét. Az év első három hónapjában 281 milliárd forintnyi hozam keletkezett a pénzügyi befektetéseken, ezt leginkább azok fölözték le, akiknek saját vállalataikban van tulajdonosi részesedésük, más befektetők nem voltak ennyire szerencsések. Összességében véve mindezek ellenére nőtt a lakosság pénzügyi vagyona, a háztartások március végén 77 544,7 milliárd forint fölött rendelkeztek.

Kapcsolódó
OTP: a devizamegtakarítás lett az első negyedév favoritja
A befektetések 10 százalékkal elmaradtak a bank várakozásától.