170 ezer forintért adná ki a Pénzügyminisztérium, hányan igényeltek CSOK-ot és babavárót

Négy hónap után kaptuk ezt a választ.
Kapcsolódó cikkek

Hónapok óta próbáljuk megtudni, hogy a családok hány gyereket vállaltak be a kedvezményes állami hitel, illetve támogatás reményében, vagyis milyen eredményt hoztak eddig a kormány családtámogatási intézkedései. Negyed év elteltével jutottunk el a konkrét adatok közelébe, ám a Pénzügyminisztérium (PM) december 1-jei levelében arról értesítette lapunkat, hogy a CSOK-kal és a babaváró hitellel kapcsolatos közérdekű adatigénylésünket csak akkor teljesíti, ha 170 505 forint költségtérítést fizetünk.

Azért folyamodtunk szeptember 2-án közérdekű adatigényléssel a PM-hez, mert a július végén elküldött újságírói kérdéssel nem sikerült megtudnunk tőlük és a családokért felelős tárca nélküli minisztertől sem, hogy hány család, milyen gyerekszám és gyerekvállalás mellett kért és kapott CSOK-ot illetve babaváró hitelt eddig. Novák Katalin hivatalától október 18-án azt a választ kaptuk, hogy a családügyi miniszter nem minősül adatkezelőnek. A Pénzügyminisztérium nem rázta le magáról a kérdéseket, viszont a törvény adta határidőket kihasználva 90 napig húzta a levelezést:

Az alábbi kérdésekre szerettünk volna választ kapni, hogy aztán újságcikkben ismertessük a kormány családtámogatási intézkedéseinek eredményeit.

Az utolsó konkrét információhoz 2019 elején jutottunk, akkor kollégánknak még válaszolt a PM, és az derült ki, hogy a CSOK bevezetése óta mintegy százezren igényelték már a családok otthonteremtési kedvezményét, és majdnem 500 olyan család volt, amelyik előre beígért három gyereket.