600 ezer forintot nyerhetnek a cégek az új foglalkoztatási támogatással

Az ágazati bértámogatásnak vége, de egy másik programot kibővítettek.
Kapcsolódó cikkek

Júniustól vége a koronavírus-járvány miatt létrehozott ágazati bértámogatási programnak, de a kormány a továbbiakban is ösztönzi a foglalkoztatás bővítését – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményéből.

Ez azt jelenti, hogy június elsejétől szélesebb kör számára lesz elérhető a Vállalatok munkaerő támogatása program, amelybe a fiatal álláskeresők mellett nyártól minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső bekapcsolódhat. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. (Ez azt jelenti, hogy a minimálbérnél kicsivel többnél érhető el a maximális támogatás.) A foglalkoztatók az eddigi öt hónap helyett fél évig kaphatják az összesen így akár 600 ezer forintra rúgó támogatást. A program az ITM szerint több tízezer álláskereső elhelyezkedését teheti lehetővé.

A Vállalkozások munkaerő támogatására folyamatosan lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és dokumentáció a munka.hu honlapon érhető el. A program támogatási feltételeiről itt ezt írják még:

Az ITM közleménye szerint az ágazati bértámogatás összesen több mint 87 milliárd forinttal járult hozzá a munkahelyek megőrzéséhez. A legtöbb kérelmet Budapesten nyújtottak be, de számottevő volt az érdeklődés a program iránt Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyékben is. Az érintett munkavállalók kétharmada mikro- és kisvállalkozásoknál dolgozik, több mint felük a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, közel negyedük pedig a kereskedelem, gépjárműjavítás szektorban. A megítélt támogatások több mint 99 százalékát már ki is fizették a cégeknek.