Miközben dübörög a járvány, milliárdos piacot osztott újra a kormány, jól ismert fideszesek a nyertesek közt

Papcsák Ferenc, a Fidesz volt elszámoltatási kormánybiztosa, Pintér Sándor bizalmasa, és Mészáros Lőrinc köre is megjelent a felszámolói piacon. A nyertesek között van egy Seszták Miklós korábbi miniszterhez köthető ügyvédi iroda cége is, miközben Seszták maga is részt vett a kiválasztási folyamatban. 

Mialatt március 4-én az ország nagy része arra figyelt, a kormány hogyan kezeli az ismét súlyossá váló járványügyi helyzetet, amely miatt újabb szigorításokat vezetett be, kisebb figyelem jutott arra, hogy aznap egy jelentős piaci szektor átrendeződése is megtörtént — írja a Direkt36.

Múlt csütörtökön adtak ki egy közleményt arról, hogy megvannak a nyertesei annak az állami pályázatnak, amely arról szólt, a jövőben kik tevékenykedhetnek felszámolóként, vagyis kik végezhetik a fizetésképtelenné váló vállalkozások felszámolását.

A 90 győztes cég közül 54 korábban nem rendelkezett ilyen jogosultsággal, vagyis új szereplő a piacon. A közzétett listán a nyertes pályázók között több olyan cég van, amely fideszes politikus vagy pedig más kormányközeli figura érdekeltsége. A pályázatra összesen 277 cég jelentkezett, az elbírálás során pedig nagy súllyal estek latba a szubjektív szempontok.

Ez egy jelentős, évi 3-6 milliárdosra becsült piac, amelyen mostantól az állami felszámoló mellett mindössze ez a 90 nyertes cég működhet. A piacon arra számítanak, hogy a járvány miatti gazdasági problémák eredményeként hamarosan felpörögnek majd a felszámolások, tehát a felszámoló cégek ezzel jól fognak járni.

A nyertesek között van egy Seszták Miklós korábbi miniszterhez köthető ügyvédi iroda cége is, miközben Seszták maga is részt vett a kiválasztási folyamatban.

A pályázati eljárással kapcsolatos kérdésekre sem a kormány, sem Seszták nem válaszolt egyelőre.

A Direkt36 gyűjtése szerint a nyertesek közt van:

Az említetteken kívül még más nyertes cég is rendelkezik politikai kapcsolatokkal. A győztesek neveit tartalmazó lista alapján az újonnan felszámolói jogosultságot elnyerő 54 cég közel felének van valamilyen kormányzati kötődése. Ezek a kapcsolatok sok esetben áttételesek, vagyis a győztes cégek tulajdonosai más cégeken és személyeken keresztül kötődnek kormányzati szereplőkhöz.