Ez lehet a titka annak, hogy a nyugdíj miatt ne kelljen aggódnunk

Feltéve, hogy már 25 éves korunkban elkezdjük a takarékoskodást, és kitartóan rakjuk félre a pénzt. Ha csak később, akkor egyre többet kell elvonni a hétköznapoktól.
Kapcsolódó cikkek

Mi az a legkisebb összeg, amivel belevághatunk a nyugdíjtakarékosságba, és mennyit kellene félre tennünk ahhoz, hogy ne kelljen aggódnunk a nyugdíjas időszak miatt? A Bankmonitor ezt vizsgálta.

Ma Magyarországon 3 különböző nyugdíjcélú megtakarítási forma is állami támogatást élvez. Ezek az önkéntes nyugdíjpénztár (önyp), a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), illetve a nyugdíjbiztosítás. A három konstrukció közös vonása, hogy a megtakarítók 20 százalékos szjavisszatérítésre jogosultak az éves befizetéseik után. Az állami támogatás maximuma évi 280 000 forint. Az így kapott „pluszhozam” hatása 2-3 millió forintra is rúghat az évtizedek során.

Minimális havi tagdíj

A különböző megtakarítási formák más-más tulajdonságokkal rendelkeznek, sőt, az egyes szolgáltatók között is jelentős eltérések lehetnek. A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében összegyűjtötték, milyen minimális havi befizetést várnak el az adott önkéntes nyugdíjpénztárak, illetve biztosítók.

Kitérnek arra is, hogy a szabályozás erősen befolyásolja az ügyfelek viselkedését: az MNB adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztáraknál kb. 6000 forint volt az egy főre jutó havi befizetés mértéke 2019. első félévében, míg a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfeleknél a legfiatalabb korcsoport is átlagosan havi 14 000 forintot takarít meg a K&H Biztosító 2019-es felmérése alapján.

Mire elég havi 10 000 forint megtakarítás?

Fontos, hogy a minimáldíj nem feltétlenül elegendő a kitűzött nyugdíjcél eléréséhez.

De havi 10 000 forintos megtakarításból ezt megközelíteni sem lehetséges.

Éppen ezért gyakran lehet találkozni olyan feltételekkel, amelyekben a biztosítók magasabb minimáldíjat szabnak meg a nyugdíjkorhatárhoz közelebb járó ügyfelek számára.

Ennyi pénzt kellene félretenni optimális esetben

Egy nyugdíjbiztosítás 10 000 forintos minimáldíja (vagy a még alacsonyabb önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjak) nem igazán alkalmasak egy kielégítő mértékű nyugdíjvagyon felépítésére. Akik a fenti, kb. 20 millió forintos célösszeget tűzik ki maguk elé,

Éppen ezért tartja a portál kulcsfontosságúnak, hogy minél korábban elkezdjük az időskori megélhetésünk megalapozását.