Az infláció simán felfalhatja a 13. havi nyugdíjat

Inkább csak a bolti árak kompenzálására elegendő.
Kapcsolódó cikkek

Úgy tűnik, hogy az ideihez képest jövőre várható többlet-nyugdíj arra lesz elegendő, hogy kompenzálja a bolti árak emelkedését, amelyek bőven felette lesznek az év eleji emelés mértékének – írta meg az Mfor.hu.

Mint ismert, januárban 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, február, március táján pedig megérkezik a 13. havi nyugdíjuk első, egy hétre elegendő részlete. A lap szerint ha megnézzük a várható inflációt, mindez várhatóan nem sok mindenre lesz elég. A kormány 3 százalékot mond (ez alapján állapították meg az év eleji nyugdíjemelés mértékét is, a törvénynek megfelelően), de például a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,4-3,5 százalékot vár. Ennél is borúsabb a kép, ha megnézzük az áremelkedés ütemét a termékek és szolgáltatások csoportjai szerint. A nyugdíjasok fogyasztásában más társadalmi csoportokhoz képest meghatározóbb élelmiszereknél a jegybank jövőre 4,6-4,8 százalékos inflációval számol.  Ez több mint 1,5 százalékponttal haladja meg a nyugdíjemelés mértékét. Ezen belül a nem feldolgozott élelmiszerek körében 4,7 százalékot jelez előre az MNB, a feldolgozottaknál 4,5-4,8 százalékot. Idénre 11,8, illetve 6,1 százalékot mond a jegybank, vagyis tagadhatatlanul csökken az árnyomás e termékek felől, de ettől még felette maradnak a nyugdíjemelés mértékének.

A lap emlékeztet: a magas élelmiszerárak nem csak az idősebbek sújtják, a kis jövedelemből élők is kárvallottjai ennek a folyamatnak. Sőt, tulajdonképpen minden társadalmi réteg, Európában ugyanis a top 3 országba tartozunk az áremelkedés ütemét nézve. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az élelmiszerárak idén novemberben 6,4 százalékkal emelkedtek, ennél magasabb ütem csak Izlandon (7 százalék) és Törökországban (21,7 százalék) volt.