Korábban soha nem látott mértékű hiány jött össze októberben

A védekezésre továbbra is biztosítja a pénzt a kormány.
Kapcsolódó cikkek

Októberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett  központi alrendszere 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az év első tíz hónapjában 2604,2 milliárd forintra emelkedett a deficit – derült ki a Pénzügyminisztérium hétfői tájékoztatójából. Azt is írták benne, hogy a kormány legfőbb célja a járvány második hullámának idején az emberi élet védelme és a gazdaság működőképességének fenntartása, a  központi költségvetés ezért továbbra is maradéktalanul biztosítja az egészségügyi védekezéshez és a gazdaságvédelmi intézkedésekhez szükséges forrásokat.

A védekezési kiadások és a gazdaságnak nyújtott támogatások, valamint az uniós fejlesztések előfinanszírozása eredményeként október végére a  központi költségvetés 2140,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai  489,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,7 milliárd forintos többletet értek el. (MTI)

Az idei októberi deficit a Portfolio 2002-2020 közötti gyűjtése szerint azt jelenti, hogy korábban soha nem látott szintre emelkedett a hiány. A PM megjegyzi, hogy „2020 októberében a központi alrendszer 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, mely 62,1 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél”. Azt is közölték, hogy 2020 októberében 88,0 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.