Túl drága az ingyenes állami informatikusképzés, piaci alapon nemigen rúgna labdába

Indokolatlanul drágának tűnik az ingyenes állami informatikusképzés, ha összehasonlítjuk a piaci tanfolyamok áraival. Mivel ingyenes, ez alapból nem okoz problémát a résztvevőknek, akkor viszont igen, ha valamilyen okból nem tudják befejezni a képzést, akkor ugyanis vissza kell fizetniük a képzés értékét.

Több olvasónk is arra hívta fel a figyelmünket, hogy túl drága az uniós és hazai forrásból megvalósuló ingyenes állami informatikusképzés, a piacon elérhető más tanfolyamokhoz képest. Az árak összevetése alapján jogosnak tűnik a panasz.

2,56 millió forint az ingyenes képzés értéke

Az Újratervezés, vagy újabban Struktúraváltás névre keresztelt ingyenes állami informatikusképzésben frontend fejlesztő, java backend fejlesztő, rendszerüzemeltető és tesztelő oktatás indult október végén. A szerződések szerint a tanfolyam 640 órás, 17 hétig tart, plusz 1 hét a vizsgára felkészülés, és mindennek összesen 2,56 millió forint az értéke. Négy képzőcég kapott lehetőséget a tanfolyamok menedzselésére. Ha megnézzük saját szervezésű tanfolyamáraikat, akkor többnyire ennél jóval barátibb árakat találunk a pár hónapos képzésekre.

Ha bukta az ingyenes képzés, kamatostul fizetheti vissza az árát

Az alapvetően ingyenes képzés árának azért van jelentősége, mert a támogatási szerződés szerint ha a képzésben résztvevő nem fejezi be az oktatást (kivéve ha ez önhibáján kívül történik), akkor visszafizetési kötelezettség van. Márpedig a tanfolyam elvégzése nélkül nem valószínű, hogy lesz informatikai állása, és jó fizetése, amiből lehet törleszteni. Ráadásul ha a visszafizetés nem megy határidőre, akkor az elbukott tanulótól még kamatokat is kérnek. Egyik olvasónk éppen ezért nem merte aláírni a szerződést.

Az elvárások egyébként nem túlzóak a szerződésminták alapján. Ahhoz, hogy valaki záróvizsgázni mehessen, a hiányzás nem haladhatja meg a 20 százalékot. Négy vizsga van összesen, maximum 3 ismétlés lehet, de ha ez már félidőben megvan, akkor bukta a képzés. Az első pótvizsga még ingyenes, a többiért fizetni kell. Ahhoz, hogy valaki megfelelt minősítést kapjon a vizsgákon, legalább 51 százalékot kell teljesítenie, és ez mindhárom közbülső vizsgán meg kell hogy legyen ahhoz, hogy záróvizsgát lehessen tenni. És persze a határidőket is be kell tartani.

A záróvizsga után – ahogy a piaci képzéseknél is – képesítő vizsgát is lehet tenni, amivel államilag elismert lesz a szakképesítés. A képesítővizsga díjköteles.

Állásgarancia nincs az ingyenes képzésen

Akik informatikusképzésre jelentkeznek, azok számára vonzó lehet, hogy a piaci képzők egy része partnerein keresztül állást is felkínál az oktatáson résztvevőknek. Az utólagos részletfizetés is erre alapul – elhelyezkedve, majd az informatikusbérből fizetik ki a képzés díját a tanulók. A cégek egy része ezen túl állásgaranciát is vállal, ami azt jelenti, hogy ha a hallgató a képzés elvégzése után hat hónapon belül nem tud elhelyezkedni, akkor a képzési díjból iskolánként eltérő visszatérítést ígérnek. A weboldalaikon olvasható információk egyébként azt sugallják, hogy aki elvégzi a képzést, azt szinte biztosan várja egy állás – 90 százalék feletti elhelyezkedési rátákról számolnak be.

Az ingyenes online állami képzést azért indították, hogy akik a koronavírus-válságban elveszítették az állásukat, azok informatikusként végezve új esélyt kapjanak, és el tudjanak helyezkedni. Az ITM reményei szerint a sikeresen vizsgázók már tavasszal visszakerülhetnek a munkaerőpiacra, ahol többségük néhány hónapon belül jól fizető álláshoz juthat. Ehhez képest furcsa, hogy a program leírásában nem szerepel olyanfajta szolgáltatás, hogy álláshoz segítenék a sikeresen levizsgázókat. Pedig a programban résztvevő képzők közül hárman vállalják ezt, piaci alapon, az állami képzésnél olcsóbban, állásgaranciával.

Az ITM közleménye szerint az Újratervezés program várhatóan folytatódik majd, kibővített formában – az alapszintű képzések mellett gyártóspecifikus, haladó tréningek kialakítását is tervezik.

Ahogy írtuk, a 61 ezer jelentkezőből mindössze ezren jutottak el odáig, hogy megkezdjék a bő négy hónapos képzést:

A 61 ezer jelentkezőből mindössze ezren mehettek tovább az ingyenes állami informatikai képzésben
Lezárult a beiskolázás, elkezdődött a képzések a második fázisa.

Kiemelt kép: Getty Images