Két hónapig várták hiába, hogy visszatérítsék a Final4 jegyek árát

A szövetség a bankra, a bank a szövetségre mutogatott.
Kapcsolódó cikkek

Június végén dőlt el, hogy a koronavírusra tekintettel nem tartják meg a női kézilabda csúcseseményét, a Bajnokok Ligája négyes döntőjét, és ezzel együtt az is, hogy visszaadják a megváltott jegyek árát. A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) június 26-án adott honlapján tájékoztatást arról, hogy az Európai Kézilabda Szövetség törölte a 2019/2020. évi DELO WOMEN’S EHF Bajnokok Ligája döntő hétvégéjét. A törlésről szóló közleményben az áll:

A FINAL4-ra megvásárolt jegyek árát a szervezők teljes egészében visszatérítik a vásárlóknak.

Olvasónk azonban még mindig nem jutott hozzá a pénzéhez.

Az MKSZ Kézishop, azaz a playhandball.hu-n, felugró ablakban, azt írják, hogy aki online vásárolt jegyet annak nincs teendője, a banki partner dolgozik a visszautaláson, annak megvalósulásáig pedig türelmet kérnek.

Olvasónknak volt két online vásárolt jegye, amit még az eredetileg májusra meghirdetett időpontra vett meg. (A döntőt eredetileg májusra, aztán halasztás után 2020. szeptember 3-6.-ra hirdették, a Papp László Sportarénában.) A június végi lemondás után várta a visszatérítést, csaknem 20 ezer forintot, ám a mai napig hiába. Ha pedig a megadott e-mail címen érdeklődött, akkor jó darabig csak egy automatikus levelet kapott, melyben szintén azt írták, hogy az online jegyvásárlóknak semmi dolguk nincs, illetve hogy türelmet kérnek, a banki partner még dolgozik a visszautaláson.

Egymásra mutogat a Kézishop és a bank

Augusztus 14-én kérdeztük az MKSZ Kézishopot, vajon meddig kell várniuk a drukkereknek a pénzvisszatérítésre, de ezt nem sikerült megtudnunk. Megerősítették, hogy minden vásárló visszakapja jegyeinek értékét, de türelmet kértek a nem mindennapi helyzetre hivatkozva. Hozzátették azt is, hogy bankjuk számára megterhelő ennyi adatot feldolgozni, de amint ez megtörténik az utalásokat megkezdik. Kiderült, hogy itt a K&H-ra mutogat a Kézishop. A bank azonban cáfolta a 24.hu-nak küldött válaszában, hogy ő lenne a hunyó. Azt írták, sajnálják az olvasót ért kellemetlenséget, azonban a jegyek árának visszatérítése és annak időzítése nem a bank, hanem a szervező hatásköre. Hozzátették, amennyiben bankkártyával fizetett az olvasó, javasolják, hogy a kártyakibocsátó banknál nyújtson be reklamációt, nem teljesített szolgáltatás jogcímén. Ez az úgynevezett charge back, amit az MNB is megemlített válaszában. Továbbítottuk olvasónknak a javaslatot, ígérte, hogy reklamál a kártyáját kibocsátó Raiffeisennél. A szolgáltatók számára elég kínos lehet amúgy, ha sok charge back eljárást indítanak az ügyfelek, mert akár a kártyás fizetés lehetőségét is elveszíthetik emiatt. Ezért igyekeznek elkerülni.

A jegybanki felügyelet nem foglalt állást abban a kérdésben, vajon a bank, vagy a Kézishop felelőssége-e, hogy  bő másfél hónapig nem kapták vissza a jegyvásárlók a pénzüket. Ennek oka, hogy a kérdés nem az MNB által felügyelt pénzforgalmi jogszabályok alá tartozik, méghozzá azért nem, mert az ügyfél által jóváhagyott, rendben teljesített tranzakcióról volt szó. Ilyen esetekben csak a megkötött szerződés, illetve a fogyasztóvédelmi szabályok lehetnek mérvadóak. (Ha viszont arról lenne szó, hogy az ügyfél nem hagyta jóvá a tranzakciót, vagy valamelyik pénzforgalmi szolgáltató hibásan teljesített, akkor a pénzforgalmi jogszabályok alapján járna vissza a fizetési művelet összege.)

Újabb 30 napba telhet, míg visszaküldik a pénzt

A Handballmania fb-csoport bejegyzései alapján augusztus végén, elkezdődtek a visszafizetések, többen jelezték, hogy megérkezett a számlájukra a pénz, mások még mindig várják a jegyárakat. Olvasónk edző barátjától úgy tudja, hogy adott méretű csoportokat raktak össze és ezeknek a csoportoknak egyszerre utalják a visszatérítést. Őt augusztus 24-én értesítette a Kézishop, hogy megkezdődtek a visszautalások, és kérték, hogy ellenőrizze a bankszámláját. Hozzátették, amennyiben 30 napon belül nem érkezik vissza az összeg a számlájára, keresse őket. Cikkünk megjelenéséig még nem érkezett meg neki a pénz.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu