A Wirecard azért nem találta meg az elveszett 1,9 milliárd eurót, mert sosem létezett

Az egyik legnagyobb német cég papírjai szabadesésben vannak.
Kapcsolódó cikkek

Lassan naponta robban ki újabb és újabb botrány a Wirecard nevű német, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó tőzsdei cég háza táján. A BBC cikke szerint a társaság elismerte, hogy nagy valószínűség szerint sosem létezett az az 1,9 milliárd euró, amelyet a cég nagy erőkkel keresett. Olyan nagy erőkkel, hogy miután nem találták meg a pénzt, a cég igazgatója pénteken le is mondott, a Moody’s hitelminősítő pedig bóvli kategóriába sorolta.

A Wirecard könyvvizsgálója, az EY korábban jelezte, hogy 1,9 milliárd eurónyi olyan tételt talált a Wirecard könyvelésében, amelynek létezése nem alátámasztható. A müncheni központú Wirecard többször is elhalasztotta éves mérlege leadását, arra hivatkozva, hogy szeretnék feltárni, hol lehet a hiányzó összeg. Az 1,9 milliárd euró elvileg készpénzben volt, a pénz útját pedig egészen a Fülöp-szigetekig lehetett követni, azonban itt a központi bank jelezte: az összeg nem jelent meg az ország bankrendszerében, bár a Wirecard az auditoroknak létezőként tüntette fel a hatalmas összeget.

A Wirecard hétfőn bejelentette: visszavonja a 2019-es pénzügyi évről és a 2020-as első pénzügyi negyedévről szóló beszámolóit. A Portfolio megnézte, mindez hogyan hatott a Wirecard papírjaira: a német tőzsdén 14 eurón nyitottak, jelenleg 13,6 eurón, 48 százalék mínuszban áll az árfolyam.

Kiemelt kép: Christof STACHE / AFP