Meghosszabbítanák a konzervek lejárati idejét, ez is a válságkezelés része lehet

Soron kívüli koronavírustesztet is kér az élelmiszeripari cégeknél a kamara által felkért munkacsoport, amelyben Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc cégei is benne vannak.
Kapcsolódó cikkek

A pánikvásárlások nyomán kiürült polcok, a 2800 forintos csirkemell erős ízelítő volt abból, milyen piaci zavarokat okozhat a járványhelyzet. Ott is helyi hiány mutatkozhat, ahol amúgy bőséges az árualap: mint megtapasztalhattuk, például csirkéből hiába teszi ki a hazai termelés a belső igény 140 százalékát, ettől átmenetileg még akadozhat az ellátás. A turizmus bedőlésével a vendéglátás, az iskolák bezárásával a közétkeztetés nagyjából lenullázódott, és ez átrajzolta az erővonalakat az élelmiszergazdaságban. Miközben az átlagvásárló hiányt észlel ebből abból a boltokban, a piaci zavarok miatt halmozódnak a készletek az élelmiszeripari cégeknél.

A készletek átcsatornázhatók lennének

egyfajta állami intervenciós készletté, és a készleteket egy ideiglenes elosztó rendszeren keresztül eljuttathatják a karanténban lévő vagy a rendkívüli egészségügyi ellátásban résztvevő személyeknek.

Így szól az a javaslat, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére az élelmiszer-gazdasági ágazat válságkezelésére dolgozott ki egy munkacsoport, és amit már el is juttattak a kormánynak. Olyan nagyágyúkat kértek fel a munkacsoportba, mint Csányi Sándor Bonafarmja, a Bárány család csirkés cége, a Master Good és a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc keményítő-, illetve izocukorgyára, a Viresol és a Kall Ingredients, de van a csapatban tartós élelmiszerekkel foglalkozó vállalkozás is, mint az Univer Product és a Kecskeméti Konzervgyár.

Szintén az eladatlan készletek kezelésére szolgál az a javaslat, amelyben

azt kérik, hogy a gyártók meghosszabbíthassák a szavatossági időt, szigorúan az élelmiszer-biztonságot szem előtt tartva.

A tartós élelmiszereken a a minőségmegőrzés idejét tüntetik fel a gyártó, ami azt jelenti, hogy addig az időpontig garantálja a fogyasztónak az ígért minőséget. Lejárt termék a jelenlegi szabályozás szerint nem lehet kereskedelmi forgalomban, nem kerülhet a boltok polcaira, és nincs mód a lejárat felülírására. Akkor sem, ha köztudott, hogy a minőségmegőrzés idejének lejárta után a termékek fogyasztása nem válik élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatossá. Magyarul nem okoz betegséget, ha valamennyivel a feltüntetett lejárati idő után esszük meg a csokoládét vagy a konzervet. Lehet, hogy bizonyos érzékszervi tulajdonságok megváltoznak, például az étcsokoládé felszínére fehér réteg rakódik ki, de ettől nem válik a fogyasztóra veszélyessé, ahogy a borsókonzervben sem jelennek meg a minőségmegőrzés lejártának másnapján súlyos betegséget okozó baktériumok.

A lejárati idő meghosszabbítására még sincs jelenleg mód, ettől békeidőben általában ódzkodnak a hatóságok az esetleges visszaélések miatt. A munkacsoport javaslata ezért is hangsúlyozza, hogy a gyártók felelősségük tudatában, csakis a biztonság szem előtt tartásával, mérések és tesztek alapján döntenének a lejárat meghosszabbításáról.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

A készletkezelésen túl a kormányhoz eljuttatott anyagban igen szerteágazó intézkedések szerepelnek. A teljesség igénye nélkül: