Álláshirdetéssel keresik a Mátrai Erőmű igazgatóit

Meghirdették szinte az összes vezetői pozíciót, de a szakszervezeti vezető szerint ez nincs összefüggésben az emberi megbetegedéseket is okozó környezetszennyezéssel. Az üzembiztonságért felelős igazgatót nem váltják le.
Kapcsolódó cikkek

Az emberi megbetegedéseket is okozó környezetszennyezési botrány közepén, november 25-én, amikor még információink szerint a szennyezés mértékéről a vizsgálatok le sem zárultak, a Mátrai Erőmű a következő állásokat hirdeti a honlapján:

A jelentkezéseket december 16-áig várják, különös módon egy upcmailes címre. A pozíciókat 2020. július 1-jétől tölthetik be a nyertesek.

Megkerestük Medveczky Zsoltot, az erőmű szakszervezeti elnökét, aki úgy nyilatkozott: a pályáztatásról még a nyáron döntöttek, de ez szerinte nincs összefüggésben a környezetszennyezési botránnyal. Tudomása szerint a jelenlegi vezetők újra pályázni fognak, ám az erőmű meg kívánja nyitni a lehetőséget mások előtt is. Arra a kérdésre, hogy a küszöbön álló tulajdonosváltással összefüggésben van-e pályáztatás, a szakszervezeti vezető igennel felelt.

Mint megírtuk, Mészáros Lőrinc tavaly tavasszal hetvenszázalékos érdekeltséget szerzett az erőműben, az idén viszont az a döntés született, hogy a milliárdos veszteségeket termelő vállalatot visszavásárolja tőle a magyar állami MVM.

Nyáron az erőműhöz, illetve a szintén Mészáros tulajdonában álló gabonafeldolgozóhoz, a Viresol Kft.-hez  köthetően egy másik környezetszennyezési fiaskó is történt: nagy mennyiségű ipari szennyvíz került közeli Bene-patakba, a halak pedig kipusztultak.

Kíváncsiak voltunk, hogy a biztonságos üzemeltetésért felelős vezetők (biztonságtechnikai igazgató, illetve technológia-felügyeleti főosztályvezető) állása miért nincs meghirdetve.

Medveczky állítása szerint

az üzembiztonságért felelős vezetői poszton nem várható, de nem is indokolt változás, mert az erőmű biztonságosan üzemel.

Véleménye szerint a szennyezés, amely az erőmű mögötti víztározóban alakult ki, nem a Mátrai Erőműnek, hanem vélhetően „egy más üzemben történt üzemzavarnak” tudható be. Ez az üzem csak Mészáros másik cége lehet.

Ugyanakkor a lapunk birtokába is került belső levél november 12-i keltezéssel közli a dolgozókkal, hogy az üzem területén, a kéntelenítő medencénél volt észlelhető először a szennyeződés, amely az egészségre súlyosan ártalmas mérgező gázokat szabadított fel. Forrásaink szerint több alkalmazott mérgezéses tünetekkel lett rosszul, őket az erőmű üzemorvosa látta el. A szakszervezeti vezető állítása szerint viszont a mérgező víz abból a tározóból került az üzembe, amit a Viresol Kft. is használ.

Helyszíni riportunk során november 25-én észleltük, hogy a szennyvizet az erőmű a tározóból a Bene- patakba vezeti egy tűzoltócsövön. Medveczky megerősítette, hogy ezt a műveletet az erőmű saját hatáskörben végzi, és szerinte nem okoz további környezetszennyezést. Elmondása szerint a vizet azóta átvezették a patakba, most a szennyezett iszap kiemelése és elszállítása folyik, a katasztrófavédelem ellenőrzésével.

Fotó: Marjai János / 24.hu