Két és félszeresére nőtt Magyarországon az ukrán vendégmunkások száma

2018 és 2019 első féléve között volt ekkora növekedés.
Kapcsolódó cikkek

Mintegy két és félszeresére nőtt az ukrán állampolgárságú munkavállalók száma Magyarországon 2018 és 2019 első féléve között. A magyar médiában számos cikk jelent meg arról, hogy már 29 ezer, vagy akár 44 ezer ukrán munkavállaló van. Azonban az adatok, amikből ezt a következtetést levonták, a munkavállalási és tartózkodási engedélyekre vonatkoznak, és nem arra, hogy ténylegesen mennyien dolgoznak nálunk.

A KSH adataiból azonban azt is ki lehet számolni, hogy valójában mennyi külföldi állampolgár dolgozik Magyarországon. A statisztikai hivatal a NAV-hoz havonta érkező járulékbevallásokat dolgozza fel, így ezek nagyon is pontosnak tekinthetők – írta a G7.

Ez alapján összesen 50 ezer külföldi munkavállaló dolgozott Magyarországon az idei első fél évben, a felük más európai uniós országokból jött. A KSH adatai is alátámasztják azonban, hogy gyorsan nőtt a Magyarországon dolgozó külföldi állampolgárok száma. A korábban éveken át 20-25 ezer fő volt a számuk,  de az elmúlt két és fél év alatt megduplázódott. Ezen belül 6248 volt tavaly az első félévben az ukrán munkavállalók száma, ami az idei első félévre 15 131-re emelkedett.

Kiemelt kép: Romániából érkezett mezőgazdasági idénymunkások mennek haza bérelt házaikba a dohánytörés után a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón. MTI Fotó: Balázs Attila