Felfüggesztett devizahiteles perekben dönthet a Kúria

Az Európai Unió Bírósága által hozott ítéletek új szempontjait is figyelembe veszik.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Unió Bírósága az elmúlt hetekben három olyan ügyben is határozatot hozott, amelyek tárgya kapcsolódik a Kúriának a fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatos gyakorlatához, írja a legfelsőbb bírói fórum közleményében. Két ügyben magyar bíróságok, egyben egy lengyel bíróság kezdeményezett előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió Bíróság előtt.

A Kúria munkatársai előzetesen megvizsgálták, hogy a szóban forgó ítéletekből a magyar joggyakorlatra vonatkozóan milyen következtetések adódnak. A kérdéskört részletesen a Kúria Elnöke által felállított Konzultációs Testület október végi ülésén fogják megvitatni.

Megerősítették, a nemzeti jogra tartozó kérdés, hogy a szerződés fennmaradhat-e, ha a tisztességtelen feltétel elhagyása folytán a szerződés nem teljesíthető. Elutasították ugyanakkor azt a lehetőséget, hogy a bíróság a szerződést ilyen esetben a szerződési jog általános elveiből, a méltányosságból és a szokásos üzleti gyakorlatból kikövetkeztethető kikötéssel egészítse ki. Az ítélet egyértelműen tisztázta továbbá azt, hogy a fogyasztót megillető többletvédelem a hitelfelvevő számára csak lehetőség.

Az Európai Bíróság a nemzeti bíróság hatáskörébe utalta annak eldöntését, hogy a támadott szerződési kikötés az ott tilalmazott szerződési kikötések körébe esik-e. A Kúria ez alapján arra a következtetésre jutott, hogy nincs szükség ítélkezési gyakorlata megváltoztatására.

A Bíróság e körben kimondta, hogy az egyes többlet-fizetési kötelezettség fejében a bank által teljesített szolgáltatásokat nem kell tételesen szerepeltetni a szerződésben, azok jellegének azonban olyan módon ki kell tűnnie a szerződésből, hogy vizsgálhatónak legyen:

  1. van-e a folyósítási jutalék és a kezelési költség mögött valamilyen szolgáltatás;
  2. ezek a szolgáltatások (jellegükből adódóan) észszerűen a kölcsön kezelése vagy folyósítása körébe tartozó szolgáltatások közé tartoznak-e (gazdaságilag vagy jogilag indokolható-e az igénybevételük);
  3. e szolgáltatások fejében megállapított költség vagy jutalék nem aránytalan-e a kölcsönösszeghez képest.

A Kúria az előzetes döntéshozatali eljárásra tekintettel felfüggesztett ügyben a Bíróság ítéletében megadott szempontok alapján hozza majd meg a döntését.

Kiemelt kép: Berecz Valter / 24.hu