Négy hónap alatt 600 milliót érő csempészcigi akadt fenn a NAV-on

Az adóhatóság már drónokat is bevet.
Kapcsolódó cikkek

Négy hónap alatt hatezer háromszáz intézkedéssel 11,5 millió szál cigarettát vont ki a forgalomból, illetve foglalt le a NAV, melynek értéke ötszázötven millió forint volt. Finomra vágott és egyéb fogyasztási dohányból is jócskán akadt fenn a hatósági hálón: a nagyjából 1,4 tonna dohány hatvanmillió forintnál is többet kóstálhatott. A négy hónap alatt lefoglalt dohányáru értéke így meghaladta a 600 millió forintot — írta a Magyar Nemzet.

Az adóhivatal utóbbi időkben szerzett tapasztalatai szerint a dohánycsempészek a magyar–ukrán és a magyar–szerb határszakaszon is rendszeresen próbálkoznak. Mivel az ukrán határnál az átkelőhelyeken szigorított vámellenőrzést tart a NAV, emiatt a csempészek inkább a határvonal menti erdős, mezős területek felé veszik az irányt – a zöldhatáron rendszerint nagyobb mennyiségeket kísérelnek meg behozni az országba.

Teherautókban a tapasztalat szerint mostanság ritkán helyeznek el a csempészek cigarettát, mivel a NAV röntgensugaras rakományátvilágító berendezéseket használ, s ezek a műszerek nagy pontossággal mutatják ki a raktérben elrejtett árut. A röntgen mellett korábban drónt, vagyis felvételeket készítő, pilóta nélküli repülő egységet is rendszerbe állított a hatóság a csempészek ellen, de nagy szolgálatot tesznek a cigarettakereső szolgálati kutyák is, és hatékonyak lehetnek a hatóság bevett ellenőrzési módszerei is.

Az országon belüli illegális kereskedelem megakadályozásában játszhatnak fontos szerepet például a közúti és a piacrazziák – tavaly több mint ötezerszer vizsgálódott a hatóság a hazai piacokon, a közúti ellenőrzések száma pedig meghaladta a 116 ezret.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán