Gigaprofit az Orbánt reptető vállalkozónál

Pár év alatt a 30-szorosára nőtt bevétele, csak tavaly 900 milliós profit, 100 százalékos tőkemegtérülés, három év alatt 1,8 milliárd forint nyereség. Elég jól megy Garancsi István cége.

Szinte az égig érő nyereséget ért el 2018-ban Garancsi István érdekeltsége, a Mobil Adat Kft. – derül ki a cég beszámolójából. Garancsit a legtöbben onnan ismerhetik, hogy ő a székesfehérvári futballklub tulajdonosa, Orbán Viktor barátja, és – a miniszterelnök állítása szerint – ő volt az, aki állta a repülőútnak az árát, amikor a kormányfő kiutazott egy luxusrepülőn Bulgáriába a  fehérváriak kupameccsére.

Az egyre több szektorban kötelezővé tett online pénztárgépek összeköttetésben vannak az adóhatósággal, az adatforgalmat egy chip biztosítja, a Mobil Adat Kft. pedig ennek a piacnak a legnagyobb szereplője. Jó helyen vetette meg a lábát, ugyanis az adatforgalom hatósági díjas, a Pénzügyminisztérium minden év végén felülvizsgálhatja, akár csökkenthetné is a havi díjat, eddig azonban egyszer sem tette – így aztán óriási nyereséghez juttatja Garancsit.

A cég öt év alatt a 30-szorosára növelte a bevételét, amely tavaly a 2,6 milliárd forintot is meghaladta. Adózás előtt 1 milliárd forintnyi profit maradt is ebből, adófizetés után pedig 922 millió forint a nyereség. Összességében minden harmadik beszedett forint nyereségként megmaradt a cégnél, amelynél mindösszesen heten dolgoznak.

Garancsi két másik cégen keresztül 90 százalékos tulajdonosa a Mobil Adat Kft.-nek. (A fennmaradó tulajdonrészen Brasnyó Péter és Hauser Gábor Miklós osztozik.) A profit nagy részét fel is nyalábolják a tulajdonosok. 910 millió forint osztalékot fizetnek ki, ebből tulajdoni hányadának megfelelően Garancsi két vagyonkezelő cégéhez 819 millió forinthoz kerül.

Az előző években is szépen fialt a megingathatatlan pozícióban levő vállalkozás, az elmúlt három évben összesen 1,8 milliárd forint ütötte Garancsi markát csak ebből az egyetlen tevékenységből.

Arra, hogy Garancsi megfogta az isten lábát ezzel a biznisszel, van még egy bizonyíték. Egyetlen év alatt visszahozta a cégbe betett pénzt, vagyis a saját tőkét a vállalkozás.

Az ilyen, 100 százalékos sajáttőke-arányos profit egészen kivételes az üzleti életben.

Egy-egy évben csak a trafik- és a kaszinóbiznisz tudott ilyet produkálni, az után, hogy az Orbán-kormány a saját klientúráját helyzetbe hozva átalakította ezt a két piacot. A Mobil Adat Kft. kimagasló profitrátája azonban már évek óta, az online kasszák elterjedése óta fennáll.

Multimilliomos lett a trafikos és a kaszinós
Eszméletlen nyereséget termel a dohánykereskedelem és a szerencsejáték-ipar, egyetlen év alatt megtérült a cégekbe rakott pénz.

Kiemelt kép: Garancsi István és Orbán Viktor. Fotó: Koszticsák Szilárd MTI