Kilőtt a boltok forgalma, de nem az élelmiszerek miatt

Kiderült, mire költöttek a magyarok.
Kapcsolódó cikkek

A KSH előzetes adatai szerint a januári 5,4 százalék után februárban 8,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest. Az év első két hónapjában 6,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a múlt év azonos időszakához viszonyítva, ami több, mint a tavalyi egész éves 6,6 százalékos növekedés volt.

Februárban a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,8 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított értékesítés volumene, az  élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,8 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 13,8 százalékkal nőtt a forgalom.

Elemzők szerint a kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó februári növekedését a bérkiáramlás táplálta, márpedig a munkaerőhiány miatt a keresetek idén is emelkednek, így a belső fogyasztás a gazdasági növekedés húzóereje marad.

Márciusban is pörögtek a boltok

Márciusban 4,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve, a  naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 5,9 százalékos volt a növekedés. Az első negyedévben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,5 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét.

Idén márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben és az üzemanyag-kiskereskedelemben egyaránt 14,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Kiemelt kép: Thinkstock