Adóhatósági kormánytisztviselőket gyanúsítanak vesztegetéssel Debrecenben

Pénzért belső információkat is kiadhattak egyes vállalkozóknak.
Kapcsolódó cikkek

Előnyért, hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt hallgatott ki gyanúsítottként két kormánytisztviselőt és négy vállalkozót a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Keresztes Imre főügyész közleménye szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat által folytatott előkészítő eljárást követő nyomozásban az ügyészség, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) együttműködésével végrehajtott akcióban több helyszínen hat embert hallgattak ki gyanúsítottként. Két gyanúsított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Hajdú-Bihar megyei adó- és vámigazgatóságának beosztott kormánytisztviselője, négy pedig vállalkozó.

A meglapozott gyanú szerint az egyik kormánytisztviselő – társa segítségével – a vállalkozóknak jogtalan előnyért, pénzért, húsáruért, ingyen kazánszerelésért rendszeresen belső információkat adott ki adóhatósági ügyekkel kapcsolatban. Tanácsokat is adott az adóeljárás kijátszására, valamint a hatóságon belüli jó kapcsolatait kihasználva, jogszerűtlenül soron kívüli ügyintézést biztosított.

Az egyik tisztviselőt az ügyészek őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. A többi gyanúsított szabadlábon védekezik.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt