Valóban az utcán rohad már több tucat településen a szemét, mert nem viszik el

Az emberek kihúzták a hulladékkal teli kukákat a házak elé, de a szállítás összeomlott.

Csömör. Tőlünk ma kellett volna, de nem vittek el semmit. Zöld hulladékot már két hete nem viszik, de ma már a konyhai szemetet sem. Most láttam az imént a Zöld Híd kukás autóját, de úgy látom, ahogy ígérték, csak a közintézmények elől viszik el a szemetet.

Írta le egyik olvasónk tapasztalatait a mára egyértelműen összeomlott hulladékszállítási helyzetről. (Ha Ön is a Zöld Híd ellátási körzetébe tartozik, kérjük, írja meg, mi van Önöknél, levelét küldje a szerző címére, roland.baksa@24.hu címre. Köszönjük.)

Hozzá hasonlóan sokan vannak. A Népszava arról ír, ma harminc településről kellett volna elszállítania a szemetet a Zöld Híd Nonprofit Kft-nek, de a Pest és Nógrád megyében összesen 116 települést ellátó cég múlt pénteken bedobta a törölközőt, jelezte, pénzhiány miatt nincs tovább. A cég azt ígérte, amíg az üzemanyag tart, addig az iskolák, óvodák, közintézmények elől még elviszi a szemetet. Aztán ha a benzin/gázolaj elfogy a kukás autók tartályából, annak is vége.

Senki más nem vállalja

Nincs még semmi hivatalos tájékoztatás, eddig úgy fest, senki nem vállalkozott arra, hogy az ott ragadt szemetet elvigye a Zöld Híd helyett. Így lehet, hogy a céget kötelezni fogják arra, hogy szállítsa el a szemetet, de már kifizetik, ám nem a kukaholding keretéből, hanem a belügyminisztérium pénzéből – így a cég megkapja a neki járó forrást.

Vasárnap délután sem lehetett semmit tudni arról biztosan, hogy a katasztrófavédők vagy egy másik kijelölt cég elszállítja-e a szemetet az érintett 30 településen, az önkormányzatok bíztak benne – mint a példa mutatja, hiába -, ezért arra biztatták a lakosságot, húzza ki az ingatlan elé a vegyes, kommunális szemetet tartalmazó kukát. Így most a kukákban továbbra is ott van és rohad a vegyes hulladék. (Ahogyan egyébként az összes helyen a 116 településből, ahol a levágott füvet, lehullott faleveleket bezsákolták, de a szóban forgó cég október elejétől már nem viszi el a zöldhulladékot.)

Most az önkormányzatok és a lakók tanácstalanok, és bíznak abban, hogy valami történni fog.

De a bizonytalanságban többen már elhatározták, vagy a kert végébe viszik a szemetet, aztán tavasszal meggyújtják, többen pedig attól tartanak, a település határába fogják sokan kivinni a hulladékkal teli zsákokat. Aztán félő, hogy kis idő múlva jönnek a patkányok a szemétre.

Aztán van, ahol az önkormányzattól várják, hogy oldja meg azt a helyzetet, amelyért a szemétszállítást központosító kormány és a káoszt okozó állami kukaholding a felelős első sorban.

Nem is olyan lassan betemeti a szemét a fél országot
Leállt a zöldhulladék begyűjtése 116 településen az őszi lombhullás kellős közepén, már a főváros utcáin is hetekig parkol a szelektív hulladék.

(Kiemelt kép: Fotó: Marjai János/24.hu)