Ordító és kockázatos a munkaerőhiány a közétkeztetésben

Az országban tapasztalható munkaerőhiány a vendéglátóiparban különösen érezteti a hatását, emiatt számos, elsősorban szezonális éttermet kellett bezárni az elmúlt időszakban. Ez a folyamat a közétkeztetésben még látványosabb az InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet legfrissebb felmérése szerint.
Kapcsolódó cikkek

A KSH adatai szerint az év eleji áfacsökkentés ellenére az éttermi árak egy év alatt 6 százalékkal drágultak. Ennek egyik oka lehet, hogy a tulajdonosoknak a magas munkaerőhiány miatt meg kellett emelniük a béreket. A közétkeztetési szektorban viszont a szerződéses árak miatt nincs lehetőség a bérfejlesztésre, így a munkaerőhiány itt még nagyobb mértékű. Az intézet 30 közétkeztető konyhát érintő felmérése szerint:

Mindez nagyon megnehezíti a közétkeztetésben előírt szigorú jogszabályi követelmények (EMMI rendelet) betartását.

Az élelmiszer-kezelői munkakörben dolgozók élelmiszer-biztonsági ismereteinek hiánya további kockázatokat jelent a nagy létszámot kiszolgáló szociális étkeztetési rendszerben

– tette hozzá a kutatóintézet ügyvezetője, Tóth András.

Kiemelt kép: MTI / Balázs Attila