Súlyos százmilliárdokkal több adót fog lehúzni rólunk a kormány

300 milliárddal több adót akar a kormány beszedetni a lakosságtól.

Benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amiből látszik, hogy megint több adót fizethetünk jövőre. Pedig már az idei elvárások is jócskán meghaladták a tavalyit.

Összességében az idei 18 751 milliárd forint helyett 19 580 milliárd forintos bevétellel számol jövőre a központi költségvetés, és ezen belül a különböző adókból is jelentős a többletelvárás.

Íme, ábrán is a főbb adónemekkel kapcsolatos bevételi elvárások, milliárd forintban:

Az eho-terv jelentős visszanyesésének az lehet az oka, hogy 2019-től új, önálló szociálishozzájárulásiadó-törvényt vezetnek be. Az új szabályozás lefedi a korábban egészségügyi hozzájárulást viselő jövedelmeket is, így ez az adónem megszűnik, egyúttal újragondolják az adónem kedvezményeit is. A szociális hozzájárulási adó 2019-ben megfizetett összegének 70,22 százaléka a nyugdíjalapot, 27,31 százaléka az egészségügyi alapot, 2,47 százaléka a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot illeti meg, és a NAV utalja a bevételekből az alapoknak a pénzt.

Kiemelt képünkön A 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslat az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. Fotó:  Kovács Tamás / MTI