Mégis megmenekülhet az Opel-gyár Szentgotthárdon

A kormány megállapodott a francia tulajdonba került Opellel, bár ennek részletei nem ismertek.
Kapcsolódó cikkek

Kisméretű benzinmotorokat fognak gyártani a szentgotthárdi üzemben 2020-tól – jelentette be a beruházást Budapesten Grzegorz Buchal a szentgotthárdi gyár igazgatója, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Tavaly még úgy nézett ki, hogy bajba kerülhet a szentgotthárdi üzem, miután a francia PSA (Peugeot-Citroen) felvásárolta az amerikai General Motorstól a céget. Az Opelt 2,2 milliárd euróért értékesítették, és 1999 óta veszteséges volt.

A kormány tavaly márciusban kezdett tárgyalásokat a franciákkal, és úgy tűnik, sikerült megállapodniuk, bár ennek a részletei nem ismertek.

A felvásárlás után a magyarországi gyárban 2017 októberében volt is egy elbocsátási hullám, októberben körülbelül 100 kölcsönzött munkavállalótól váltak meg. A szentgotthárdi üzem az Opel legnagyobb európai motorgyára, ahol tavaly 630 ezer motort állítottak elő. Az első Opel Astra 25 éve gördült le a gyártósorról.

Amikor az új, 1.2 literes, háromhengeres benzines turbómotorok gyártása megindul, azzal párhuzamosan a mostani motorpaletta egységei is tovább készülnek a sorokon.

A magyar Opel dolgozói létszáma 2017-ben éves átlagban 1252 főt tett ki a kölcsönzött munkavállalók nélkül.

(MTI)