Havi 7 milliót keres Orbán fő vagyonkezelője

Összegyűjtöttük, mennyit keres Szivek Norbert.
Kapcsolódó cikkek

Szivek Norbert két és fél éve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója és igazgatósági tagja. Jelenlegi alapbére vezérigazgatóként havi bruttó 5 millió forint. Ebben a béren kívül adható juttatások, illetve az esetleges prémium nincs benne.

Magasabb plafon

Az Orbán-kormány 2015 őszén tette lehetővé, hogy a pénzügyi szektorban ­havi bruttó öt-, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentő­ségű cégeknél négy-, míg a többi állami vállalatnál hárommillió forint legyen az alapbér plafonja. Korábban – bár egy ideje már nem jogszabályi előírásként, hanem a szokásjog alapján – kétmillió forintban maximálták az állami cégek vezetőinek a fizetését.

Szivek azonban főállása mellett számos kiemelt jelentőségű gazdasági társaságnál tölt be valamilyen tisztséget. Tagja az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, valamint a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség igazgatóságának éppúgy, mint a Richter Gedeon Nyrt. és a Panrusgáz igazgatóságának. Ezek mellett a Mol felügyelőbizottsági tagja.

Mindezekért busás tiszteletdíjat kap vagyonkezelői fizetése mellé. Az alábbiakban összeszedtük, összesen mennyit.

Szivek Norbert állásai és juttatásai

Mindezek alapján Szivek legalább 7,5 millió forintot keres havonta különböző, döntően állami tisztségei után.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Szivek korábban számos más kiemelt gazdasági társaságnál volt igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tag. A Rábánál idén áprilisban mondott le igazgatósági tagi tisztségéről. A Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.-nél felügyelőbizottsági elnök volt tavaly február és szeptember között (havi 120 ezer forintos tiszteletdíját nem vette fel).

Sziveket idén májusban megválasztották a Magyar Golf Szövetség elnökévé is, a szervezet tájékoztatása szerint az elnöki feladatait tiszteletdíj nélkül látja el.

Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója (j) és Udvardy György megyés püspök (b)
Fotó: MTI / Sóki Tamás

Ingatlanbiznisz és energetika

Amellett, hogy Szivek halmozza a jól fizető állásokat, vállalkozóként is aktív. Két területen számít specialistának: ingatlanbizniszek és energetikai befektetések. Legutóbb azzal kerül be a hírekbe, hogy jogerősen elbukta a Heti Válasz elleni sajtóperét, az állami vagyonkezelő vezetője megpróbálta letagadni, hogy ellenőrzése alatt tart egy céget, amely Zugban, a híres-hírhedt svájci offshore-paradicsomban működik.

Ahogy a lap írta:

Orbán főkincstárnoka vállalkozóként 300 milliót keresett az államon
A svájci lakcímmel is rendelkező főhivatalnok nagyot kaszált az állam kárára.

Szivekről MNV-s kinevezésekor a Vs.hu közölt portrét, a többi között azt állítva, győzködni kellett, hogy üljön be a vagyonkezelő vezérigazgatói székébe, ahonnan ezermilliárdos nagyságrendű vagyont felügyelhet. A cikkben szó volt arról, hogy Szivek ugyanazzal a körrel üzletelt, mint a quaestoros Tarsoly Csaba, illetve hogy hol Porschéval, hol Aston Martinnal jár.

Az MNV élére egyébként Seszták Miklós kérte fel Sziveket, és általában is a fejlesztési miniszter környezetéhez sorolják. A Népszabadság 2015 nyarán pedig arról is írt, hogy Szivek menyasszonya, Bentzik Réka lett az MVM Magyar Villamos Művek kommunikációs vezetője.