Itt az adócsomag – mutatjuk, ki mit nyer vele

Csökken az áfa, a szocho, az eho, és nő a családi adókedvezmény a kétgyermekeseknél. Jól járhatnak a lakáskiadók és a sörfőzők.
Kapcsolódó cikkek

Kedden a költségvetés mellett a kormány a tavaszi adócsomagját is benyújtották a parlamentnek – azaz megvannak a 2018-ra tervezett változtatások, amelyek a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint összességében 35 milliárd forintot hagynak a családoknál.

Azonban azt se felejtsük el, hogy összességében több adófizetést vár tőlünk a kormány, mint idén. Ez mint írtuk, a jövő évi költségvetési tervezetből derül ki: az adócsökkentések ellenére is súlyos százmilliárdokkal többet kell majd betennünk a nagy kalapba. De ha több jut az embereknek, az állam is gazdagodik, nem csak a polgárai.

Áfacsökkentés

27 százalékról 5 százalékra csökken a halhús áfája, és ahogy már tavaly ígérték, tovább csökken az internetszolgáltatások áfája is, a jelenlegi 18 százalék helyett szintén 5 százalékos lesz jövőre. Az NGM közleménye szerint a haláfa csökkentése 3,5 milliárd forintot hagyhat az embereknél, az internetáfa-csökkentés pedig 22 milliárd forintot.

Ezen kívül a már tavaly elfogadott adócsomagban foglaltak szerint szintén 18-ról 5 százalékra csökken az éttermi szolgáltatások áfája is.

Családi adókedvezmény

Ahogy azt 2015-ben elfogadták, a személyi jövedelemadó-törvény alapján a családi adókedvezmény idén is emelkedik a kétgyermekeseknél. A jelenlegi 15 ezer forint helyett maximum 17 500 forint lehet gyermekenként és havonta az adó- és járulékkedvezmény (vagyis csemeténként 116 670 forinttal csökkenthető az adó- illetve járulékalap).

Az adó-és járulékkedvezmény teljes érvényesítése minimálbér mellett is lehetséges, egykeresős családnál is – a bruttó 138 ezer forintos bér így nettó 91 770 forint helyett 126 770 forint lehet (+ 35 ezer forintot jelent).

Az egygyermekesek és három- vagy többgyermekesek kedvezménye viszont nem változik. Egy gyermekre marad a maximum havi 10 ezer forintos adó- és járulékkedvezmény, három, vagy több gyermekre pedig eltartottanként legfeljebb 33 ezer forintnyival lehet lefaragni az adót és a járulékokat.

Szochocsökkentés

A tavaly elfogadott harmadik adócsomag alapján tovább csökken a munkáltatók foglalkoztatással kapcsolatos közterhe, a szociális hozzájárulási adó (szocho), illetve az egészségügyi hozzájárulás (eho) is: a jelenlegi 22 százalékról 20 százalékra.

Jövőre ahogyan azt tavaly elhatározták, 8 százalékkal nő a minimálbér, 12 százalékkal a bérminimum. Az NGM pedig átlagban 8,8 százalékos bruttó bérnövekedésre számít. Nézzük meg a szochocsökkentés és a béremelés együttes hatását:

Mint látható, a dolgozók jelentősen többre számíthatnak nettóban jövőre. De hiába a szochocsökkentés, a béremelések következtében a munkáltatók fizetendője így is nő jövőre, nem is kevéssel.

Katázó diákok

S ha már a katázókról volt szó: 2018-tól feleannyi közterhet fizet az a nappali tagozatos hallgató, aki tanulmányai mellett kisadózóként vállalkozik. Az érintett diákok ugyanis ún. főállásúnak nem minősülő kisadózónak számítanak majd. Ezért a jelenlegi 50 ezer forint helyett az alacsonyabb összegű (mellékállásúakra érvényes) havi 25 ezer forint tételes adót kell csak megfizetniük.

Jövedékiadó-kedvezmény

Ahogy már előre hallani lehetett róla, bővül a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó kedvezményezettek köre. 2017. július 1-jétől minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50 százalékos jövedéki adókedvezményt. Jelenleg csak a 8 ezer hektolitert vagy annál kevesebbet előállító sörfőzdék élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Ingatlanbérbeadás – könnyítések

A törvényjavaslat könnyít a hosszú- és rövid távú lakáskiadás adózásán is. Amennyiben a parlament megszavazza, a bérbeadók jövőre rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel, jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak. A két intézkedés az NGM számításai szerint majdnem hárommilliárd forintot hagyhat a lakáskiadóknál.

2018-tól a jelenlegi egy ingatlan helyett már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, az ún. tételes átalányadó.  A fizetendő adó szobánként mindössze évi 38 400 forint. A minisztérium szerint ezért senkinek sem éri meg eltitkolni a szálláshely-szolgáltatásból szerzett jövedelmét.

A hosszú távú ingatlan-bérbeadók is jobban járnak jövőre, ugyanis már senkinek nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. Így az ingatlan kiadásból származó jövedelem után mindössze a 15 százalékos szja-t kell megfizetnie minden érintettnek.

Lakhatási támogatás

2018-tól tovább nő a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke.

A foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett, annak 60 százaléka, a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40 százaléka, a következő 12 hónapban pedig 15 helyett 20 százalék lehet a támogatás.

Fontos változás, hogy a módosítás hatálybalépését követően az adómentesség határozott idejű munkaszerződés esetén is alkalmazható, és most már rögzítik, hogy munkaerő-kölcsönzés esetén is igénybe vehető a kedvezmény.

Járulékemelés

Akiknek nincs biztosított jogviszonyuk, azoknak jövőre megint többet kell fizetniük. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2018. január 1-jétől a fogyasztói árindex tervezett növekedésével párhuzamosan havi 7110 forintról (napi összege 237 forintról) 7320 forintra (napi összege 244 forintra) nő.

Nem lesz egyszámjegyű szja

Ami nem változik a tervezet szerint: marad az egységes társasági adó (9 százalék) és a szja is egykulcsos (15 százalékos) 2018-ban.