Siralmas eredmény: EU-s pénzek nélkül alaposan padlót fogtak a beruházások

A méretes visszaesést az EU költségvetési ciklusainak váltásával hozta összefüggésbe a KSH.
Kapcsolódó cikkek

2016 IV. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 24 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, ezen belül a költségvetési szervek beruházásai szűkültek nagyobb mértékben – jelentette a KSH. A visszaesés az EU költségvetési ciklusainak váltásával van összefüggésben – fűzték hozzá. Bővebben: míg a bázisidőszakban a 2007–2013-as periódus projektjeinek záró munkálatai miatt kiemelkedő beruházási teljesítmény valósult meg, addig a tárgyidőszakban kifizetett, a 2014–2020-as ciklushoz tartozó, jelentős összértékű projektek többsége még nem realizálódott tárgyi eszköz beruházásokban.

2016. év egészében a beruházási teljesítmény 20 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A nemzetgazdasági ágak többségében csökkent a beruházások volumene, de az uniós források által kevésbé érintett területeken növekedés mutatkozott, így a feldolgozóiparban 7,0, a kereskedelem, gépjárműjavításban 10,0 százalékkal bővültek a beruházások éves szinten – emelték ki a statisztikusok.

2016 IV. negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 0,4%-kal növekedtek.

2016 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

2016-ban az előző évhez képest: