1 százalék alatt nőtt az ipari termelés tavaly

Tavalyelőtt még 7,4 százalékkal nőtt az ipari termelés. Decemberben is gyenge volt a teljesítmény.
Kapcsolódó cikkek

2016 decemberében az ipari kibocsátás 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – derült ki a KSH második becsléséből (ami megegyezett az elsővel). Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,9 százalékkal nőtt. 2016. decemberben az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 4,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 46 százalékát kitevő két alág közül a 30 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 6,0 százalékkal csökkent. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 4,0 százalékkal növekedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 3,9 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 2,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csupán kettőben csökkent a termelés, a többi alágban 1,3 és 18,1% közötti mértékben növekedett a volumen az előző év azonos hónapjához képest.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,1 százalékkal csökkent 2015 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 2,8 százalékkal nőttek, míg az új exportrendelések 2,5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 3,2 százalékkal haladta meg a 2015. decemberit.

2016-ban az előző évhez képest

Az ipari termelés tavaly mindössze 0,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi 7,4 százalékos növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül az energiaipar kibocsátása stagnált, míg a bányászaté 19,7 százalékkal visszaesett 2015-hez viszonyítva.

Attól függ, honnan nézzük

Bár tavaly csak kis mértékben bővült a feldolgozóipari termelés, a tendenciát nézve látható, hogy jelentősen, 86 százalékkal nőtt az ágazatban jelentős súlyt képviselő járműgyártás és a gumiipar kibocsátása 2010 óta – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a friss ipari adatokat kommentálva az M1 aktuális csatornán kedden.

Marczinkó Zoltán hozzátette, hogy a textilipar, a faipar, a gépipar is bővült az utóbbi 6 évben, és az élelmiszeripar kibocsátása is 17,5 százalékkal nőtt.

A helyettes államtitkár a beruházásokról szólva elmondta, a harmadik negyedéves 15 százalékos növekedés jó előjel a jövőre nézve. Megemlítette a Mercedes kecskeméti “gigaberuházását” és azt, hogy a “hagyományosan magyar irányítású cégek”, a Hell, Mastergood és a Richter is növelik a beruházásokat, amelyek várhatóan 2017-ben hozzájárulnak az ipari kibocsátás növekedéséhez.

Kitért arra, hogy növeli a kiszámíthatóságot, segíti a cégek hosszú távú gazdálkodását a tavaly novemberben kötött 6 évre szóló bérmegállapodás is.