Ombudsman: meleg és leszbikus pároknak is járnak az adókedvezmények

Valamennyi házastársaknak járó kedvezmény, így az öröklési illetékmentesség és az első házasok kedvezménye is megilleti az azonos nemű bejegyzett élettársakat.
Kapcsolódó cikkek

Valamennyi házastársaknak járó adó- és illetékkedvezmény, így az öröklési illetékmentesség és az első házasok kedvezménye is megilleti az azonos nemű bejegyzett élettársakat – állapította meg az alapvető jogok biztosának nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentése, mint nemrégiben hírt adtunk róla, emiatt a NAV-nak rengeteget kell visszafizetnie az érintetteknek. A vizsgálat a Háttér Társaság kezdeményezésére indult.

Visszakozott a NAV

A vizsgálat előzménye, hogy 2015 folyamán a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához több olyan megözvegyült bejegyzett élettárs fordult, akit az adóhatóság öröklési illeték fizetésére kötelezett, holott a jogszabályok szerint a házastársak – és így a bejegyzett élettársak is – illetékmentesen örökölnek.

A konkrét ügyekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végül visszavonta a jogsértő módon kiszabott illetékeket, illetve visszautalta a megfizetett illetéket, felmerült azonban a gyanúja, hogy a hivatal más ügyekben is hibásan számolt. Az egyesület ezért közérdekű bejelentéssel élt, és kérte, hogy az adóhatóság valamennyi hasonló ügyet saját hatáskörben vizsgáljon felül.

Még hónapok múlva is ferdített a NAV és az NGM

A NAV válaszát a harminc napos határidő ellenére csak hónapokkal később küldte meg, amelyben kifejtették: a NAV felügyeletét ellátó Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontja szerint az adó- és illetékkedvezmények a bejegyzett élettársakat nem illetik meg.

Holott a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény egyértelműen fogalmaz: a törvényben említett néhány kivételtől eltekintve (ilyen a névviselés és a gyermekvállalás), a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Kormányzaton belül sem volt egységes a jogértelmezés

A Háttér Társaság ezt követően fordult az alapvető jogok biztosához, aki decemberben közzétett jelentésében megállapította: a NAV és az NGM jogszabály-értelmezése sérti a jogbiztonság és az egyenlő bánásmód követelményét, és szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg.

A jogértelmezésben egyébként a kormányzat sem volt egységes: míg az NGM szerint a kedvezmények nem járnak, az Igazságügyi Minisztérium és a családpolitikáért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a hatályos jogszabályok alapján járnak a kedvezmények.

Nagyon szomorú, hogy nekem kell felvilágosítást tartani az ügyintézőknek, hogy élni tudjak az engem megillető jogokkal – jegyzi meg Mátai Tamás, akinek bejegyzett élettársa hosszú betegség után a tavalyi évben hunyt el. Ami nekem nem jár, hogy értsék és tiszteljék azt az állapotot, amiben én vagyok. Nekem ehelyett győzködni kell a hivatalnokokat, hogy én vagyok az özvegy. Egy olyan időszakban, amely a párom elvesztése miatt egyébként is megterhelő.

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét Magyarország 2009-ben vezette be, hogy biztosítsa az azonos nemű párok számára azokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyek a különnemű házastársaknak járnak. Az Európai Unió 28 tagállamából 22 valamilyen formában elismeri az azonos neműek párkapcsolatát, 12 tagállamban az azonos nemű párok házasságot is köthetnek.