Putyin újra megígérte, amiről egyszer már hazudott

Hát így higgyen a világ a bizánci birodalmi politika nagymesterének.
Kapcsolódó cikkek

Vlagyimir Putyin elnök döntött az orosz olajkitermelés csökkentéséről az orosz olajvállalatok vezetőivel kialakult konszenzus alapján – hangzott el egy szerdai moszkvai sajtóértekezleten.

Putyin ezt már egyszer megígérte idén februárban, de természetesen nem tartotta be az ígéretét. Igaz, akkor a nemzetközi tárgyalóasztalnál mondta, hogy Oroszország visszafogja a termelést, de csak fél évvel később derült ki, hogy helyette még inkább növelték a termelést.

Az orosz kormány február-márciusban tárgyalásokat kezdett az OPEC-kel arról, hogy a világ legnagyobb olajtermelői korlátozzák – fagyasszák be az év eleji szinten – kitermelésüket. Ezzel párhuzamosan azonban rekordszintre tornászták fel az olajkitermelésüket.

A trükk szépsége akkor az volt, hogy bár a kitermelés befagyasztásáról nem sikerült megállapodniuk a feleknek – miután az OPEC áprilisi ülésén a kartell tagállamai nem jutottak egyezségre egymással -, mégis sikerült feltolni az olajárat. A blöffel 1800-3100 milliárd forintnyi dollárt, a magyar GDP 6-10 százalékát tehették zsebre. A korlátozás lehetősége ugyanis elriasztotta a kereskedőket attól, hogy az olajár esésére játszó spekulációs ügyleteket kössenek.

A trükk szépséghibája, hogy ezt csak egyszer lehetett eljátszani. Illetve ezek szerint még egyszer. Hát így higgyen a világ Putyinnak, ha leülnek vele tárgyalni bármiről.