A kormány is két számjegyű minimálbér-emelést szeretne

Megvan az is, hogy mekkora lehet a "járulékcsökkentés".
Kapcsolódó cikkek

Varga Mihály szeptemberben már belengette, hogy jövőre járulékcsökkenés lehet, de hogy mekkora, arról nem volt információ, később is csak annyit mondott, hogy 50 százalék alá nyomnák a foglalkoztatás közterheit, később még annyit tudtunk meg tőle, hogy jelentős lesz a járulékcsökkentés. De járulék- vagy adócsökkentésre a beterjesztett őszi adócsomagban nem lehetett utalást találni. A másik nyitott kérdés a jövő évi minimálbér, bérminimum, és bérajánlás.

122 ezer forint lehet a minimálbér

A Magyar Nemzet információi szerint tíz százalékkal emelkedhet jövőre a bruttó minimálbér és ötszázalékos járulékcsökkentés lehet. Tudomásuk szerint legalábbis a péntek délután folytatódó bértárgyalásokon ezt az ajánlatot fogja tenni a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek.

Ez azt jelentené, hogy a most bruttó 111 ezer forintos minimálbér (ami nettóban 73 815 forint) jövőre 122 ezer forintra emelkedne – ez szerepel ugyanis a nemzetgazdasági tárca által a tárgyalás előtt a szociális partnereknek kiküldött „kalkulációban”.

Arra Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is utalt a tegnapi kormányinfón, hogy „határozott és jelentős” béremelést szeretne jövőre a kormány, valamint Orbán Viktor is tett hasonló kijelentést – ő az adócsökkentést is említette. 

A munkáltatóknak és a munkavállalóknak is tetszhet

A 10 százalékos minimálbér-emeléssel és az 5 százalékos járulékcsökkentési ajánlattal (ami valószínűleg a szociális hozzájárulási adó csökkentését takarja) egyébként a munkaadók és a szakszervezetek kérését is teljesítené a kormány.