Az adócsökkentés költségvetése? Hiszen megint több adóbefizetést várnak tőlünk!

Varga Mihály azzal harangozta be a 2017. évi büdzsé tervezetét, hogy az az adócsökkenés költségvetése lesz. Mégis 114 milliárd forinttal több adóbevételt tervezett.
Kapcsolódó cikkek

A 2017. évi tervezet az adócsökkentés költségvetése lesz – mondta Varga Mihály már többször is, kedden a benyújtáskor pedig szintén többek között ezt a szlogent ragasztotta a büdzsére. Amiben ha úgy vesszük, igaza van, hiszen (bár az adótörvényt még nem nyújtották be, de) mint bejelentette, csökken az alapvető élelmiszerek áfája (január elsejétől 5 százalék lesz a tej, a baromfi és a tojás áfája), valamint az éttermi szolgáltatásoké 27-ről 18 százalékra és hasonló mértékben az internet-hozzáférésé.

Az szja kulcsa marad 15 százalékos.

Oké, lesz adócsökkentés.

De ha közben megnézzük, milyen adóbevételeket tervezett Varga Mihály a jövő évi költségvetésben, kiderül, hogy összességében több befizetést vár a magánszemélyektől és a vállalkozásoktól jövőre a kormány, mint amennyit idénre terveztek.

Igaz, ahogy ígérték, kevesebb bankadót kell fizetniük a pénzintézeteknek, és játékadóból is kevesebbet várnak. De majdnem megduplázták pl. a társasági adóra vonatkozó elvárást, evából is többet várnak, akárcsak katából vagy reklámadóból.

Forrás: 24.hu/ Besenyei Violetta

A fogyasztási adóknál az áfacsökkentés miatt jócskán visszavették a tervezetet, és minimálisan a távközlési adónál is, viszont jövedéki adóból és pl. tranzakciós illetékből megint csak többet várnak.

A lakosság költségvetési befizetésin belül egyedül a gépjárműadó-bevételi elvárás nem emelkedett, az szja, illetékek, és egyéb adók során több szerepel, mint amennyit idénre terveztek.

Összességében több bevételt várnak a jövedelemadókból, a szociális hozzájárulási adókból és járulékokból, a bérhez és fogyasztáshoz kapcsolódó adókból és a vagyoni típusú adókból is. Egyedül a termékek és szolgáltatások adóinál írtak kevesebbet (itt jelentkezik az áfacsökkentés). Összességében pedig az adócsökkentés költségvetése 114 milliárd forinttal több adóbevételt tervez jövőre, mint amennyit az idei évre beállítottak.