Világnagy vízipark épülhet a Balatonnál, főleg, ha piros hó esik

Olyan ember talált ki egy fél Balatont eltorzító aquaparkot, aki nemrég még egy álláskereső portálon volt. Almádi és Fűzfő határában több száz milliárd forintért épülhetne a park, ha lenne befektető.
Kapcsolódó cikkek

Gulyás Péter évtizedes álma válhat valóra – feltéve ha sikerül pármilliárd eurót összekalapoznia. Az Index cikke szerint Aqua Regnum Hungary néven épülne az aquapark Balatonfűzfő és Balatonalmádi határában. A park az álmodó szerint 110 hektáros lenne, 1,8 és 2 milliárd euró (kb. 600 milliárd forint) közötti összegből húznák fel, 1,7 kilométer hosszan húzódna a part mentén 500-900 méter szélességben.

Gulyás szerint három év alatt épülne fel a park, egyes részei télen is nyitva lehetnének, egy buborékszerű tető fedné a park egyes részeit. A megálmodó szerint egy komoly érdeklődő is jelentkezett már, a kormánynál is elkezdett lobbizni. A képet árnyalja, hogy Gulyásnak sose volt még hasonlóan nagy projektje, sőt az Index szerint pár éve még álláskereső portálokon is fenn volt.

A csillagokat is az égről

No, de lássuk még, mit ígér Gulyás a publikumnak: lesz itt ezernyi medence, a Kárpát-medence összes gyógyvizével, vízisípályák, korcsolyapálya, ellenáramoltatott szörfpályák, sziklaugró hely, vízesés, kajak-kenu és evezős tréningpályák, homokos fövenyű strand, pálmaligetek, vízi vidám- és kalandpark, vízi cirkusz és színház, édesvízi megaakvárium és persze egy ötezer autót és száz buszt befogadó parkoló.

Egy hosszabb távú elképzelés szól egy, a Fűzfői-öböl alá 30 méterre bekotort hotelről is, amit csak mini-tóalattjárókkal lehetne megközelíteni. Ezzel már 5 milliárd eutó, azaz 1500 milliárd forint lenne a költség. Szeretné az államot is bevonni, a beruházó konzorcium 30 százalékos tulaja lenne, cserébe csak a befektetés 2 százalékát kéne végrehajtania. A nyereségességhez évi 4 millió látogató kéne, ami Gulyás szerint nem képtelenség.

Keszey János, Balatonalmádi polgármestere szkeptikus: szerinte eddig semmilyen megvalósíthatósági terv vagy hatástanulmány nem készült, ráadásul több részlet már most sem felelne meg semmilyen előírásnak. Sőt, a lakosság is gördíthet akadályokat a projekt elé.