Kevesebb a német, de nő a turizmus

A csökkenő németforgalmat ellensúlyozza az egyre több angol, francia, olasz, amerikai és legfőképp baráti lengyel turista.
Kapcsolódó cikkek

Bár túlnyomórészt még mindig Németországból érkeznek turisták Magyarországra, számuk csökken, miközben ennél nagyobb mértékben nő a más országokból idelátogatók száma – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön az M1-en.

Angliából és Franciaországból több mint 20 százalékkal többen érkeztek júniusban, mint tavaly, és 10-20 százalékkal növekedett az olasz, az amerikai és a lengyel turisták száma is, sőt Lengyelország júniusban a második legtöbb turistát küldte.

Glattfelder elmondta, a külföldi turisták főként Budapestet, néhány vidéki nagyvárost és gyógyfürdőket keresnek fel, míg a magyarok a vidéki turizmust preferálják. A belföldi turizmus növekedését támogatta a reálkeresetek emelkedése és a Szép-kártyával igényelhető adókedvezmény, amit júniusban 5,4 százalékkal többet használták, 1,5 milliárd forint összértékben.

Hozzátette, úgy tűnik, idén is kiemelkedő évet zár a turizmus, köszönhetően a turisztikai fejlesztéseknek, valamint a vállalkozók erőfeszítésének, hogy egyre jobb minőségű szolgáltatást nyújtsanak. A keresletnövekedés végett a vállalkozók árat emelhetnek, így az itt töltött vendégéjszakák és az idelátogatók számát meghaladó mértékben (12 százalékkal) nőttek a szállásdíj-bevételek.