Szupervasutat építenek a kínaiak Putyinnak

400-zal fog repeszteni a vonat, aminek a 2018-as foci-vb-ig kéne elkészülnie. Irdatlan összegekből építik fel.
Kapcsolódó cikkek

2,4 milliárd jüanos (106 milliárd forintos) üzletet kötött a kínai China Railway Group vasúti csoport Oroszországgal, miszerint ők építhetik meg a Moszkvát Kazannyal összekötő nagysebességű vasútvonalat – írja a Reuters. Gyorsnak kell lenniük, az oroszok a 2018-as foci-vb-re szeretnék működőképes állapotban átvenni a vonalat.

A munkákat egy konzorcium végzi majd, ami a kínai cégcsoport egyik tagjából, a China Railway Eryuan Engineering Groupból, illetve a moszkvai Nemzeti Közlekedésmérnöki Dizájn Intézetből és a Nyizsnyij Novgorod-i Metro Design AG-ból áll majd össze. A vasútépítéshez Kína 300 milliárd rubelt (1632 milliárd forintot) ajánlott fel. A 770 kilométeres vonalon a tervek szerint akár 400 kilométer per órával is száguldhatnak majd a szerelvények. Így a jelenlegi 14 órás út 3 és fél órára rövidül.

A nagy kínai-orosz összeborulás fontos fejezete volt az orosz győzelem napi megemlékezés, amire Moszkvába érkezett Hszi Csinping kínai elnök is. Hszi pedig több milliárd dollár értékben kötött további szerződéseket az oroszokkal.