A nemzeti közműszolgáltató nem fog a többiek alá ígérni

Az elnök-vezérigazgató szerint a nemzeti közműszolgáltató elsődleges célja a költséghatékony működésű, ügyfélközpontú szolgáltatás felépítése.
Kapcsolódó cikkek

Az áprilistól a Főgázt üzemeltető nemzeti közműszolgáltató elsődleges célja a költséghatékony működésű, ügyfélközpontú szolgáltatás felépítése – mondta Horváth Péter János, az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

A lap hétfői számában közölt beszélgetésben a szakember elmondta azt is, hogy legkésőbb a jövő év elején várható az állami villamosenergia-szolgáltatás indítása. A harmadik láb, a távhőszolgáltatás felállítása a piac sajátosságai miatt még sok munkát ad a szakembereknek.

Nem fognak aláígérni a többieknek

Horváth Péter János jelezte, a fogyasztói ár terén nem tudnak a versenytársak alá ígérni, hiszen az árakat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szabja meg. Viszont minden olyan, a működésnél felmerülő költség csökkentését megvizsgálják, amely révén a fogyasztó végül kevesebbet fizethet majd.

Mint mondta, az a véleményük, hogy a legolcsóbb energia az, amit nem használnak fel, ezért a közeljövőben megerősítik az épületenergetikai tevékenységüket, hogy a lakosságnak segítséget nyújthassanak a fogyasztás csökkentésében – függetlenül attól, hogy Európa három legolcsóbb tarifája között van a magyarországi.

Az elnök-vezérigazgató úgy vélte, a közműholdingot lehet gazdaságosan működtetni, az optimális méret elérése után pedig meggyőződése, hogy nyereséges lehet. Ezért nem hiszi, hogy támogatásra szorulnának, tevékenységük során pedig valamennyi hazai és európai uniós szabályozást betartanak.