A járműgyártás volt az ipari termelés motorja

Tavaly az ország minden régiójában nőtt az ipari termelés az előző évihez képest, a második félévben azonban kissé visszaesett a lendület. A prímet a feldolgozóipar vitte, melynek minden alágazata bővülést mutatott.
Kapcsolódó cikkek

Az előzetes becslésnek megfelelően 2014-ben 7,6 százalékkal nőtt az ipari termelés, ezen belül decemberben kicsit visszafogottabb, 7,1 százalékos bővülést mért a KSH. 2013-ban még csak 1,1 százalékos bővülés mutatkozott.

 

A mostani statisztika tartalmazza már a részleteket is. Ezek szerint, mint már sejteni lehetett, 2014-ben az ipari termelés motorja a legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipar volt (+8,6 százalékos növekedéssel), azon belül is a járműgyártás (+20,6 százalék) teljesített a legjobban.

Az építőipar viszont

Mérsékelt bővülés jellemezte viszont többek között a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártását (+1,3 százalék), és például az élelmiszer, ital és dohánytermék-gyártást is (+4,8 százalék).

Hasított az export

Az ipari export is bővült tavaly, 9,8 százalékkal haladta meg az előző évit (akkor még csak 4,4 százalékos volt a bővülés). Az ipari termelés 60,8, ezen belül a feldolgozó-ipari értékesítés 73,4 százaléka ment exportra. A járműgyártás kivitele bővült a legjobban, 20,5 százalékkal. Az exportdinamikát tekintve januárban volt a mélypont (-12,4 százalék), decemberben pedig a csúcs (14,8 százalék). 

A belföldi értékesítés ennél jóval szerényebben bővült tavaly, mindössze 1,1 százalékkal.

 

Sok az új rendelés is

Az új rendelésállomány decemberben 14,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ezen belül a belföldi rendeléseké 2,1, az exportrendeléseké pedig 15,2 százalékkal volt magasabb. Ami még beszédes: az egy alkalmazottra jutó 5,1 százalékos termelésbővülés 2,5 százalékos létszámnövekedés mellett következett be. Vagyis az ipar is hozzájárult a foglalkoztatási statisztika fényezéséhez.