Gigaelbocsátás, boltbezárás: megszólalt a Tesco-vezér

Nigel Jones magyarországi vezérigazgató szerint a boltbezárásra és leépítésre egyértelműen a legutóbbi szabályozási változtatások miatt volt szükség, amit már rég elmondtak a kormánynak is.
Kapcsolódó cikkek

Fekete hétfő a Tescónál

Mint mi is hírül adtuk, a Tesco hétfőn bejelentette, hogy februárban 13 áruházát zárja be, és több mint 500 dolgozójának mond fel. Az elbocsátott dolgozóknak személyes egyeztetést, segítséget ígért a Tesco magyarországi vezérigazgatója. Nigel Jones azt is elmondta az Indexnek adott interjújában, hogy az érintett dolgozók egy részének igyekeznek cégen belül állást találni.

A Tesco-vezér szerint összesen tizenhatféle törvényi változáshoz kell alkalmazkodniuk idén, ezen belül is kiemelte az élelmiszer-láncfelügyeleti díj drasztikus emelését, a vasárnapi zárva tartást, és azt, hogy két egymást követő veszteséges év után lényegében kötelezik őket, hogy becsukják a boltot. Ezért rögtön azokat a beruházásaikat vizsgálták felül, amelyek nem voltak nyereségesek.

Forrás: tesco.hu

A kormánnyal egyébként, mint stratégiai partnerükkel ősz óta egyeztettek, így a másik felet nem érhették váratlanul a boltbezárások. Hasonló lépésre egyelőre nem készülnek.

A kötelező vasárnapi zárva tartás miatt sem kell elvileg több dolgozót elküldeniük, mert Nigel Jones szerint a szolgáltatási színvonalat szeretnék emelni, amihez több emberre lesz szükség. Bővítenék többek között az online kiszállítás körét is: ez a jelenleginél több városban lesz majd elérhető. Arra viszont nem adott egyértelmű választ, hogy vajon ki lehet-e cselezni a vasárnapi zárva tartást a házhozszállítással.

A kérdésre, hogy gondolkodnak-e a franchise rendszer kiterjesztésén (amivel a megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjat lehetne kikerülni) azt válaszolta, rövid távon nem, de azért nem kizárt, hogy lesz ilyen megoldásuk. Egy biztos, kivonulást nem terveznek.

Ha részletesebben is kíváncsi, kattintson!

Címkék: tescobezárás