A Fidesz szélesebbre nyitja a kaput a devizahiteleseknek

A kormánypártok frakcióülésén várhatóan arról döntenek, hogy azok is visszakérhessék a tisztességtelennek ítélt banki kamatokat, akik a végtörlesztést választották – mondta a Magyar Nemzetnek Rogán Antal frakcióvezető.
Kapcsolódó cikkek

Nemcsak az élő szerződéssel rendelkező devizahitelesek kaphatják vissza a tisztességtelennek ítélt egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés miatti összeget, hanem azok az adósok is, akik korábban kedvezmény igénybevétele nélkül kifizették hiteleiket – derül ki a Magyar Nemzet interjújából.

Kidolgozzák a fair bankrendszer szabályait

A frakcióülésen döntenek a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolási törvényjavaslatról. Az előterjesztést pénteken nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek, amely jövő héten tárgyalja azt, és akár már szeptember 24-én szavazhatnak róla a képviselők. Az interjúból kiderül, a kormánypártoknak dönteniük kell arról, hogy bevezetnek-e kamatemelési moratóriumot arra az időre, amíg kidolgozzák a fair bank- és hitelrendszer szabályait.

Rogán elmondta, a kormány már felállította az állami tulajdonú közműholding jogi előkészítésével foglalkozó testületet. A rezsicsökkentés hosszú távú biztosítását is felügyelő holding a jövő év közepe táján kezdheti meg működését. A Fidesz frakcióvezetője közölte: a tapolcai tanácskozáson a tervek szerint beszélnek a közoktatással és a felsőoktatással összefüggő kérdésekről, valamint a következő hétéves uniós költségvetési ciklusban Magyarországra érkező uniós források hazai felhasználásáról is.

Szerda este beszél Orbán

A háromnapos évadnyitó frakcióülésén, Tapolcán a tervek szerint téma lesz továbbá az idei rezsicsökkentés, köz- és felsőoktatási kérdések, valamint a következő hétéves ciklus európai uniós fejlesztési forrásainak felhasználása – tájékoztatott a Fidesz-frakció sajtóosztálya az MTI érdeklődésére.

Az őszi parlamenti szezon előtti tanácskozás – mint az a kihelyezett üléseken már hagyomány – szerda este Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök helyzetértékelésével kezdődik, majd csütörtökön veszik sorra a kitűzött napirendi pontokat, péntek délelőtt pedig Rogán Antal Fidesz- és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető sajtótájékoztatón ismerteti a döntéseket.