Matolcsyék most betartották az ígéretüket

A monetáris tanács 2,1 százalékon hagyta az alapkamatot.
Kapcsolódó cikkek

Változatlan szinten, 2,1 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak és összhangban van a jegybank korábbi kommunikációjával.

A monetáris tanács legutóbb július 22-én csökkentette az alapkamatot, 2,3 százalékról 2,1 százalékra.
A döntést követően a jegybank bejelentette: véget ért a két éven át tartó, összesen 490 bázispontos kamatcsökkentési ciklus. Matolcsy György jegybankelnök közölte azt is, hogy az MNB “tartós tartásra”, vagyis arra rendezkedik be, hogy az alapkamat 2015 végéig ezen a szinten marad.

A jegybank 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor az alapkamat 7 százalékon állt.

A Reuters hírügynökség múlt heti felmérésén 16 elemzőből 15 számított kamattartásra, és mindössze egy szakember vélte úgy, hogy újabb 10 bázisponttal csökkenhet az irányadó ráta.

Elemzői reakciók

Pintér András, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az elmúlt hetek piaci folyamatai alapján egyelőre megvan a jegybank lehetősége az alacsony kamatszint fenntartására, hiszen a geopolitikai feszültségek ellenére az euró/forint árfolyamban, a hosszabb futamidejű állampapírok hozamainál és az országkockázatot tükröző CDS-árazásban is az augusztus eleji megugrást követően a stabilizálódás jelei mutatkoznak.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint a forint piaca számára kulcsfontosságú lesz, hogy a devizahitelek év végi konverziója során milyen mértékben támaszkodnak majd a devizatartalékokra.

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője is úgy véli, hogy a makrogazdasági folyamatok lehetővé teszik a jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szinten tartását. A magyar kamattartási ciklus hosszát véleménye szerint alapvetően az amerikai jegybank és az Európai Központi Bank (EKB) reakciói befolyásolják.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza a kamatdöntés utáni kommentárjában közölte: a cég központi előrejelzési forgatókönyve jelenleg az, hogy az MNB leghamarabb 2015 harmadik negyedévében kezd fokozatos monetáris szigorításba, és 2015 végéig 2,50 százalékra, 2016 végéig 3,00 százalék környékére emeli alapkamatát.