Folyamatosan cserélik le az adóellenőröket

Volt év, hogy több ezer adóhivatali dolgozót cseréltek le.
Kapcsolódó cikkek

Meglehetősen magas és évről évre is sokat változott a magyar adóhivatalnál (APEH, majd NAV) a fluktuáció, azaz az adott évben kilépők aránya az év elején ténylegesen foglalkoztatottakhoz képest – derül ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter válaszából, amelyet Scheiring Gábor ellenzéki országgyűlési képviselő írásos kérdésére adott.

A képviselői kérdés oka az volt, hogy egy 2011. májusi interpellációra Czomba Sándor NGM-államtitkár elismerte, 2011-ben а NAV bűnügyi főigazgatóságáról és kapcsolódó szerveitől átszervezés címén valóban elment 60 fő.

Varga magyarázata

A Napi Gazdaság cikke szerint a tárcavezető a volatilitást is is igyekezettt megmagyarázni. Eszerint a fluktuáció egy-egy évben megfigyelhető ugrásszerű növekedése több tényezőre – szervezeten belüli és szervezeten kívüli okokra – is visszavezethető. Volt például, hogy az engedélyezett létszám csökkentése miatt kellett “kilépni”. És olyan is volt, hogy az integrációból és átszervezésből adódó kilépések és a nyugdíjba vonulások dobták meg a mutatót.

Gyakorlatilag évente kicserélődik az adóhivatali dolgozók 3 százaléka,  ami Varga szerint egy ekkora szervezetnél nem számít soknak.

Rekordév volt 2007 és 2011

Az APEH engedélyezett létszáma 2002. december 31-én 13 642 fő volt. Mára számos szervezeti átalakulás után (bevonták a szerencsejáték-felügyeletet és a vám- és pénzügyőrséget is a szervezetbe) 22 428 fő a létszám. A legmagasabb 2011 elején volt, akkor még a 23 ezer főt is meghaladta.

A legtöbb kilépő 2011-ben volt: 2179, igaz, ennek majdnem a fele nyugdíjba vonult. Ekkor volt a legnagyobb átszervezés is: majdnem 900 embert helyeztek át máshova a hivatalon belül. A belépők száma 2007-ben volt a legnagyobb. Akkor majdnem 3500 új emberrel gyarapodott az adóhivatal.