Így keresnek a jótékony alapítványok főnökei

A hazai szervezetek vezetői közül sokaknak egyáltalán nincs fizetésük, de a legmagasabb bevallott fizetés is csak 500 ezer forint, igaz volt aki ködösített – derül ki a 444.hu cikkéből.
Kapcsolódó cikkek

A legfrissebb adatok szerint több mint 23 ezer szervezet gyűjt pénzt adózóktól, de a legnagyobbak vélhetően azok az alapítványok, amelyek az szja 1 százalékából is részesednek.

Az személyi jövedelemadóból történt felajánlások alapján számított top 15 alapítványnál a 444.hu azt kutatta az adatokból, hogy összesen mennyi pénzt költöttek személyi költségekre (fizetés). Másrészt közérdekű adatkérést küldtek, amiben arról érdeklődtek, hány vezető (vezető tisztségviselő és vezető állású munkavállaló) dolgozik náluk, és azok mennyi fizetést, illetve béren kívüli juttatást kapnak.

A válaszokból az derült ki, hogy a százmilliós pénzekkel gazdálkodó szervezetnek egyáltalán nincsenek fizetett vezetői, ahol pedig kapnak fizetést, ott a havi bruttó pár százezer forintos bér a jellemző.

Havi 480 ezer forint a legmagasabb összeg, amit bevallottak. Ez egyébként nem jelenti, hogy a szervezetek csak ennyit költenek fizetésekre, csak azt, hogy a személyi költségek derekát nem a vezetők viszik.

Több szervezettől nem érkezett válasz, de volt olyan alapítvány is, mint a Gyermekrák Alapítvány, akik úgy igyekeztek ködösíteni, hogy azt írták meg, „a tisztségviselők számára a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásokból sem tiszteletdíj, sem egyéb juttatás formájúban nem történt kifizetés.” Ezért a 444.hu beperelte őket közérdekű adatok megismeréséért. A közhasznúsági beszámolójukból ugyanis látszik, hogy a vezető tisztségviselőiknek egy év alatt 9,7 millió forintot fizettek ki.

A Charity Navigator nevű szervezet Amerikában minden évben összeállít egy listát a legnagyobb jótékonysági szervezetek gazdálkodásáról. A legutóbbi jelentésükből kiderült, hogy egy átlagos alapítványi vezető év 27 millió forintnak megfelelő dollárt keres, a legjobban fizetett emberek pedig évi 300-400 millió forintnak megfelelő pénzt vihetnek haza.