Nyílik Orbán pénzeszsákja

A kormány emeli a jövő évi hiánycélt. A nemzetgazdasági miniszter szerint a GDP 3 százaléka alatt lesz az államháztartás hiánya idén és jövőre is.
Kapcsolódó cikkek

A kormány az eredetileg tervezett 2,7 helyett már 2,9 százalékos jövő évi államháztartási hiánnyal számol. Ezzel a kabinet újabb 60-70 milliárdos mozgástérhez jut az idei kiadási oldalon. A 2,9 százalék ugyanakkor csak hajszálnyira van a maastricti három százaléktól, amit ha átlép a kormány, akkor újra “az uniós szégyenpadon”, a túlzottdeficit-eljárásban találhatja magát Magyarország.

A parlament épp most tárgyalja az idei költségvetés hetedik módosítását, amely 170 milliárd forinttal növeli a pénzforgalmi hiányt, így az 1050 milliárd forint lenne. A költségvetés hiánya augusztusban már 961,2 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett összeg 110 százaléka, de nincs messze a most beterjesztett 1050 milliárd forintos hiánycéltól sem, amit most tovább emelhetnek újabb 60-70 milliárd forinttal.

A parlament előtt fekvő módosítás három nagyobb területen engedi el a kiadásokat: a pedagógus-béremelésekre szánt 32,5 milliárd forinttal, a felsőoktatás finanszírozására javasolt 11 milliárd forinttal, valamint a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 100 milliárd forintos tőkeemelésével, amit a takarékszövetkezeti szektor feltőkésítésére kap, illetve 71 milliárdot kaphat a javaslat elfogadása esetén az Magyar Villamos Művek Zrt, a E.On gázüzletágának idei megvásárlására – írta a napi.hu.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a GDP 3 százaléka alatt lesz az államháztartás hiánya az idén és jövőre is. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a jövő évi büdzsé tervezésekor 2,8 százalékos inflációval és 2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, és három százalék alatt lesz az államháztartási hiány. Mint mondta: idén is három százalék alatt lesz a hiány, noha a tervezetthez képest alacsonyabb infláció hat a büdzsé bevételeire is.

Az év közben elfogadott egyenlegjavító intézkedésekkel biztosítható, hogy az év egészére az államháztartás hiánya három százalék alatt maradjon.  “Amiben kockázatot látunk, azok elsősorban olyan tételek, amelyek elszámolási vitához kötődnek” – emelte ki a miniszter. Az EU jelezte, hogy 70 milliárd forint nagyságrendű támogatásról kell lemondanunk, másrészt vita van a MVM tőkeemelése ügyében, ebben egyeztetnek az unió statisztikai hivatalával.

A jövő évről azt mondta: az idei évhez hasonlóan 2014-ben a legfontosabb gazdasági irányok nem változnak. A kormány arra készül, hogy a 2013-as növekedési fordulat folytatódni fog 2014-ben is, ezt mondják már a londoni elemzők is, nevezetesen azt, hogy 2014-ben nem 1,4 százalék, hanem magasabb növekedéssel lehet tervezni a magyar gazdaságban.

Varga Mihály közölte: szerény, 2,8 százalékos inflációs mértéket tervez a kabinet. A külkereskedelmi folyamatok továbbra is tartósan kedvezőek maradnak, a folyó fizetési mérleg az idén is végig pozitív volt, a külkereskedelmi mérleg is kedvező volt 2013-ban, jövőre 5,4 százalékkal tud nőni az export, és 5,3 százalékos importbővülés várható – mondta Varga Mihály, hozzátéve: 295,1 forintos euróárfolyammal számoltak a jövő évi büdzsé tervezésekor.

Címkék: hiánycéldeficit