Mégis pénzbe kerülhet az ingyentankönyv?

Év végén vissza kell adniuk az elsősöknek is az idén először ingyen kapott tankönyveket. Ha pedig megrongálódott, ki is kell fizetniük a szülőknek.
Kapcsolódó cikkek

A rászorulókon kívül idén szeptembertől már az első osztályosok is ingyen kapták a tankönyvet – a kormány és a könyvellátó cég is előszeretettel hangsúlyozta, hogy így már az 1,2 millió gyerekből 600 ezernek nem kell fizetnie.

A vonatkozó köznevelési törvény pontosan így fogalmaz: az állam biztosítja a tanulóknak, hogy a tankönyvek „térítésmentesen álljanak rendelkezésre”. Ami, mint a Népszabadság felhívta rá a figyelmet, azt jelenti, hogy a tankönyveket – vagy legalább egy részüket – év végén vissza kell adni. A rászorulóknál már évek óta ez a rend.

Nem tudták

A lap szerint ez a tény váratlanul érte az elsősök szüleit. Meg az is, hogy néhány iskolában aláíratták velük, hogy ha a tanév végéig megrongálódna a tankönyv, akkor azt utólag ki kell fizetniük. Kérdés, hogy mi számít megrongálódásnak, s hogy a rendeltetésszerűen használt (vagyis teleírt) munkafüzetekkel mi a helyzet. Ami az elsős könyvcsomag nagyobbik része.

A cikkben megszólaló budapesti anyukának például azt mondta az iskola, ki kell fizetnie év végén a használt munkafüzetet.

Vagy mégsem?

A minisztérium úgy tájékoztatta a lapot, hogy a „megrongálódás” kritériumait az iskolák a házirendjükben szabályozzák. Leszögezték még: a munkafüzetbe a diákok beleírhatnak, a tartós tankönyvként biztosított tankönyvekbe viszont nem. Amit úgy lehet értelmezni, hogy a használt munkafüzeteket mégsem kell kifizetni az év végén. Rákérdeztünk a minisztériumnál, erről van-e szó, azonban a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy egyébként az elsősöknek kiküldött ingyentankönyvek közül hány százalék készült tartós használatra. Rákérdeztünk arra is, hogy a jövő évi elsősöket részben a visszaadott könyvekből látják-e majd el, vagy csak a tartós tankönyveket adják ki még egy évre használatra. Választ ígértek.

Címkék: tankönyv