Dubai légitársaság állhat a Sólyom Airways mögött

A 200 repülővel rendelkező, Dubai központú Emirates Airlines állhat az új magyar légitársaság befektetői köre mögött – írja szakértőkre hivatkozva a Privátbankár.
Kapcsolódó cikkek

Közép-Keleten három meghatározó központ van: Dubai, Doha és Abu-Dhabi, mindháromnak nagyon jelentős légitársasága van, évi 10-40 millió utassal. Jellemzőjük ugyanakkor, hogy a saját utasforgalmuk nagyon gyér, tranzitutasokat szállítanak – írja a portál egy, a Gazdasági Rádióban elhangzott interjú alapján.

Turi Ferenc, a Capital Consulting Group stratégiai tanácsadója szerint a Malév 2012-es csődjénél is felmerült, hogy külföldi légitársaságok vizsgálják, miként tudnának belépni az európai piacra. Már akkor felmerült a Qatar és az Etihad neve, de végül is ez meghiúsult. A szakértő szerint a verseny viszont éleződik, és ebben a terjeszkedésből eddig kimaradt cég egy tesztként, projekt jelleggel megfuttatja, hogy mire tud jutni ezen a piacon.

A szakember szerint eddig egyedül az Emirates nem terjeszkedett, ezért vélhetően leszűkíthető erre a cégre a befektetők köre, de az sem kizárt, hogy az Emirates egy olyan résztulajdonosa áll a Sólyom megalapítása mögött, amely konkurens társaságokban is érdekelt.

Mint korábban megírtuk, az új magyar légitársaság hat géppel indulna, de ötvenet szeretnének négy év múlva. Az első gép augusztus 28-án indul, de még nem tudni, hova. 2013-ban 31, 2014-ben 51 célállomást terveznek, és 2017-re a világ 55 országába 96 útvonalon repülnek majd a Sólyom gépei.