Együtt örvendezik Matolcsy és Rogán

Magyarország 607 millió eurót lejárat előtt fizetett vissza a 2008-ban felvett IMF-hitelből – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Kecskeméten. Rogán Antal szerint ezzel a piacnak is bizonyított az ország.
Kapcsolódó cikkek

A törlesztés február 12-ig lett volna esedékes, Magyarország azt japán jenben pénteken teljesítette. Matolcsy György szerint mindezt az tette lehetővé, hogy „elkapkodták” a Prémium Euró Magyar Államkötvényt (Pemák), amelyből összesen 1,325 milliárd euró értékben értékesített az államkincstár. Matolcsy György szerint az idő előtti törlesztés „a pénzügyi stabilitást, a befektetői biztonságot és az ország erejét mutató lépés”.

A hitelből 2014. október 28-ig további 5,5 milliárd euró törlesztés van hátra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki az idő előtti törlesztésről. Eszerint a hazai lakosság és intézményi befektetők magyar gazdaságba vetett bizalmát tükröző Pemák-értékesítések felfutása olyan mértékben emelte a kormány devizabetét állományát, hogy külföldi forrásbevonás nélkül is lehetővé tette a következő, esedékes IMF-hitelrészlet előtörlesztését úgy, hogy eközben tartalékaink tovább emelkedtek. A Pemák új sorozatának 2013. január 17-én indított értékesítése is igen ígéretes, az már most meghaladja a 275 millió eurót.

Az elsősorban lakossági értékesítésre szánt, de bel- és külföldi intézményi befektetők számára is elérhető, hároméves futamidejű, az uniós inflációhoz kötött kamatozású devizakötvény értékesítését november 20-án kezdték meg. Eredetileg 200 millió euró értékben hirdették meg, majd a nagy kereslet miatt többször felemelték a keretet.

Rogán: A piacnak is bizonyított az ország

Csak stabil költségvetési helyzettel rendelkező ország képes 180 milliárd forint összegű IMF-hitel lejárat előtti előtörlesztésére – jelentette ki Rogán Antal pénteki sajtótájékoztatóján. A Fidesz-frakció üdvözli a kormány döntését, amelynek eredményeként az ország pénteken, mintegy három héttel az esedékessége előtt fizette vissza az IMF-nek a tartozása egy részét. Ezzel nemcsak a magyar választóknak, hanem a piac szereplői számára is megüzente: stabil költségvetéssel rendelkezik az ország – mondta a frakcióvezető.

Beszámolt arról is, hogy az országnak az IMF felé fennálló tartozását 99 százalékban a jövő év március 30-ig ki kell egyenlítenie, a fennmaradó szűk összeget pedig 2014 júniusának és szeptemberének végéig kell rendeznie. Az Európai Unió felé fennálló hitelét 2011-ben kezdte törleszteni az ország, annak további részletei 2014-ben és 2016-ban lesznek esedékesek.

Rogán szerint az előtörlesztés világos üzenete a stabil költségvetésnek, ezért megalapozatlan minden olyan kritika, amely a büdzsét éri, különösen azoktól a pártoktól és szervezetektől, amelyek 2002 és 2010 között egyszer sem voltak képesek arra, amelyre a jelenlegi kabinet.  A politikus szerint a döntés megerősíti, hogy az országot komolyan kell venni, és devizáját sem érdemes támadni, mert képes azt megvédeni. Emellett az előtörlesztés gyakorlati hasznának tartotta, hogy azzal csökkent az összeg kamatterhe.