Megkapják pénzüket a MÁV Biztosító károsultjai

  A kgfb-szerződéseket kötő biztosítók fizetik meg a hátrahagyott károkat.
Kapcsolódó cikkek

A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. – mint a MÁV Általános Biztosító Egyesület vagyonelszámolója – január 7-én megkezdte az egyesület korábbi kötelező gépjármű-felelősségbiztosításaihoz kötődő kárigények kifizetését, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a vagyonelszámoló az adatváltozások bejelentésére hívja fel az érintettek figyelmét.

Időközben ugyan is számos jogosult elérhetőségi adatai megváltoztak, és ezt még nem közölték a kártalanítást lebonyolító vagyonelszámolóval. Az eddig utalt pénzek 15 százaléka érkezett vissza emiatt. Január közepéig a vagyonelszámoló mintegy 400 millió forint banki átutalását indította el belföldi károsultak részére.


Fotó: Neményi Márton

A vagyonelszámoló a 2009. december 15-ig bejelentett, még meg nem térített, megalapozott kgfb-kárigényeket köteles megfizetni a károsultaknak. A kárkifizetésekhez szükséges összeget a Kártalanítási Számla, a Kártalanítási Alap és biztosítók révén teremtik elő. Vagyis végső soron a kgfb-szerződéseket kötő biztosítók fizetik meg a MÁV ÁBE által hátrahagyott károkat.

A törvény szerint kárkifizetés jár azoknak, akiknek a MÁV ÁBE-nál lévő kgfb-szerződéssel bíró autós okozott kárt; akik a károkozó gépjármű üzemben tartójaként a MÁV ÁBE helyett fizettek kártérítést a károsultnak (akiket a bíróság korábban kártérítésre kötelezett); akik harmadik személyként (így biztosítóként) a MÁV ÁBE vagy a károkozó helyett fizettek kártérítést a károsultnak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a károsult casco biztosítója rendezte a kárt, majd a károsult helyett maga jelentkezett a MÁV ÁBE vagyonelszámolójánál, az általa kifizetett összeg megtérítésére – áll a közleményben.