100 milliárddal többe kerülhet az Orbán-csomag

A vállalkozások adózását könnyítő és a foglalkoztatást bővítő kormányprogramra 300 milliárd forintot terveztek. Kiszámoltuk, hogy ennyi biztosan nem elég. Minimum 400 milliárdra lenne szükség.
Kapcsolódó cikkek

Néhány tételnél alábecsülték, mennyivel kevesebb lehet az állam bevétele, és van, amit teljesen „kifelejtettek”. A foglalkoztatásra például legalább 36-86 milliárddal számítottak kevesebbet, mint amennyire alsó hangon is szükség lehet a programhoz. Vagyis ahhoz, hogy a 25 év alattiakra, az 55 év felettiekre, és a szakképzetlenekre bruttó százezerig minden vállalkozás megkapja a kedvezményt a szociális hozzájárulási adóból. S akkor még nem számoltunk a tartósan munkanélküliek és a kismamák felvételénél járó teljes adómentességgel (az első két évben).


Fotó: MTI / Soós Lajos

Amivel nem számoltak: mennyi mínuszt jelent majd az az „áfacsapda” feloldása. Pedig, ha az 500 ezer euró alatti éves árbevételű cégeknek csak akkor kell áfát fizetniük, ha befolytak a pénzeik, az éves szinten közel hatvanmilliárd forint kiesést okozhat. Figyelembe véve mekkora az az összeg, amit egyáltalán nem kapnak meg a vállalkozók. Az év elején pedig ennek többszörösére tehető csúszás lehet az adóbevételnél. .

Ha kíváncsi, hogyan számoltuk ki, mennyibe kerülhet a 10 pontos munkahelyvédelmi program, kattintson az FN24-re!