Már nemcsak az árat nézzük, ha biztosítást kötünk

Több külföldre induló magyar turista köt biztosítást, mert a többség felismerte, hogy egy kisebb baleset is jelentős anyagi következményekkel járhat, egy nem várt esemény nemcsak a nyaralást teheti tönkre, hanem a családi költségvetést is.
Kapcsolódó cikkek

A külföldre induló hazai turisták egyre nagyobb része figyel oda arra, hogy ne hagyja el az orsztághatárt megfelelő védelem nélkül. Változás az is, hogy döntő többségük a minőségi, nagyobb biztonságot nyújtó utasbiztosításokat keresi az idén.

Keresettek a magasabb térítésű biztosítások

A Netrisk.hu ügyfeleinek 92 százaléka az exkluzív szolgáltatásokat, kiemelten magas térítési összegeket tartalmazó biztosításokat kötötte meg, tavaly viszont még kevesebb, mint a felük választotta ezt az opciót.

A piacvezető biztosítási portálon 34 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest a megkötött utasbiztosítások száma. Tovább emelkedett a bankkártyás fizetések aránya is, köszönhetően annak, hogy erősödött az internetes értékesítésbe vetett bizalom.

Népszerűbb a netes biztosítás és fizetés

A portál vezérigazgatója, Sebestyén László szerint a kiemelkedően kedvező eredményben nem feltétlenül az utazási kedv növekedése játszik szerepet. Viszont az egyéni, internetes utazásszervezés térnyerésével párhuzamosan mind többen keresik az egyszerűen, néhány kattintással online megköthető biztosításokat is.

Az internetes szolgáltatások iránti bizalom növekedését mutatja, hogy ma már az ügyfelek 99 százaléka bankkártyával vagy átutalással fizet a portálon.

A legolcsóbb biztosítások már fejenként napi néhány száz forintért kínálnak alapvető védelmet. Ám az utazások árához képest elhanyagolható összeget jelentenek az exkluzív szolgáltatásokat kínáló csomagok is, hiszen nem teszik ki a nyaralásra fordított összeg fél százalékát sem. Láthatóan nő a biztonság iránti igény: immár a magasabb szolgáltatási színvonalat kínáló termékeket választják az ügyfelek.

Már nemcsak az ár a fontos

A pénzügyi tudatosság növekedését jelzi, hogy az ügyfelek már nem elégednek meg az árak összevetésével, döntésükben fontos szempont az is, milyen értéket kapnak a pénzükért – véli Sebestyén László. Szerinte ezért is hasznos a számukra, hogy oldalukon a biztosítók kínálata könnyen összevethető, és személyre szabható. A felhasználók maguk állíthatják be, hogy mely tényezők a fontosak számukra.

A legtöbben az ár mellett a külföldi egészségügyi ellátás felső határát tartják fontosnak, míg a harmadik helyen a pogyászbiztosítás, a negyediken a műszaki cikkek biztosításának értéke szerepel, a legkevésbé pedig a maradandó sérülések után fizetett kártérítés összege fontos az utazók számára.

Többen választják a nagyobbb biztonságot

Mindezek alapján az ügyfelek 92 százaléka választja a portálon a legszélesebb szolgáltatást (sokszor például limit nélküli egészségügyi ellátást) kínáló csomagokat. További 4 százalékuk döntött a valamivel kisebb szolgáltatási tartalommal rendelkező, de még mindig jelentős biztonságot nyújtó ajánlatok mellett. Ez jelentős ugrás az előző években tapsztaltakhoz képest.

Tavaly a szerződések 76 százalékát kötötték a magasabb értékű biztosításokra (ezen belül 48 százalék választotta a legmagasabb értékű, exkluzív csomagokat), míg az utazók 34 százaléka inkább az olcsóbb tarifájú termékeket választotta. Az idén viszont már csak 4 százalék elégszik meg az alacsonyabb térítési összegekkel.

Érdemes időben megkötni

A Netrisk.hu azt ajánlja a nyaralni indulóknak, hogy már az utazás lefoglalásakor gondoskodjanak védelmükről, így ugyanis ki tudják használni az útlemondási biztosítások előnyeit is. A magyarok átlagosan a nyaralás előtt 4 nappal kötik meg az utasbiztosításaikat, miközben az útlemondási biztosításokra legkésőbb öt-hét nappal indulás előtt szerződni kell.

A későn ébredők elesnek attól a lehetőségtől, hogy visszakapják a már kifizetett, akár több százezer forintos összeget, ha az utazás bármilyen okból meghiúsulna (akár egy egyszerű betegség, akár egy bírósági idézés vagy a munkahely elvesztése miatt).

Címkék: utasbiztosítás