Újabb 50 milliárdot buktunk az IMF-táncon

Miközben új adók bevezetésével tömné be a költségvetési lyukakat a kormány, az IMF-tárgyalásokon nem siet megegyezni. Pedig új adók éves bevételénél többet is elvihet, ha még sokáig húzzák az időt.
Kapcsolódó cikkek

Ma mégsem kerül napirendre az országgyűlésben az IMF-tárgyalások továbblendítéséhez elengedhetetlen jegybanktörvény- és alaptörvény-módosítás. Húzzuk-halasztjuk. Persze nem csoda ez, ha azt vesszük, Orbán Viktor szerint bármeddig kibírjuk a védőháló nélkül. Pedig sokba kerül ez nekünk. Szakértők szerint éves szinten akár évi százmilliárd forintba is.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint éves szinten pusztán a bizonytalanságból fakadó kamatfeláron százmilliárdot veszít az ország. A nagyságrendet így érzékeltette: ebből kéthavonta építhetnénk egy-egy debreceni stadiont.

Simor András jegybankelnök hasonló mértékűre becsülte a veszteséget. Szerinte a hozamcsökkenésből kiindulva negyedévente 24-30 milliárd, vagyis évi 96-120 milliárd forintot bukunk az időhúzás miatt. Több mint öt hónapja húzzuk az időt, ezek alapján úgy 50 milliárdot vesztegettünk már el.

A kormány éves szinten 44 milliárdos bevételt vár a telefonadótól, ez már el is úszott január óta, mióta Fellegi Tamás újra felvette a kapcsolatot a tavaly júliusban elküldött IMF-fel. Az elzavarás sem volt olcsó, korábban szakértők 800 milliárdra taksálták ennek számszerűsíthető költségét.

A jövőre bevezetendő pénzügyi tranzakciós adóból évi 130 milliárdos bevételt remél az államkassza. Ha úgy vesszük, a további időhúzással már ezt az adót költik. Megfordítva a dolgot, ha nem zavarják el tavaly júliusban a valutalapot, akkor (csak a számokat nézve) lehet, hogy ezekre az új adókra sem lett volna szükség.

A parlament ma a kormánynak azt az előterjesztését tárgyalta volna, amelyet az Európai Unió kifogásai alapján állítottak össze. Ebben egyebek mellett törölnék az alkotmánynak azt a cikkét, amely lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonását. Emellett egyértelműsítenék azt is, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezései is alkotmányos erejűek.

A szavazás elhalasztását Varga Mihály kezdeményezte szombaton, az elmúlt napok e jogszabályt érintő felvetéseire, valamint a IMF/EU-tárgyalások előkészítésére hivatkozva. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap támogatandónak ítélte az IMF-tárgyalásokkal megbízott politikus kérését.

Címkék: imf-tárgyalás